"Anunţul Bagdadului indică faptul că rămăşiţele autoproclamatului 'califat' al SI în Irak au fost eradicate şi că oamenii care trăiesc în aceste zone au fost eliberaţi de sub controlul brutal al Statului Islamic", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, subliniind însă că acest lucru nu înseamnă că "războiul împotriva terorismului, şi chiar împotriva SI, în Irak s-a terminat". 
Premierul irakian Haider al-Abadi a proclamat sâmbătă victoria asupra grupării jihadiste Statul Islamic care a ameninţat din 2014 chiar existenţa statului irakian după ce a cucerit aproape o treime din teritoriul ţării.

Înfrângerea militară a SI în Irak, facilitată de sprijinul crucial al coaliţiei internaţionale conduse de SUA, marchează un punct de cotitură în lupta lansată în urmă cu trei ani pentru a pune capăt acestei organizaţii jihadiste responsabile de abuzuri şi atacuri sângeroase.

"Forţele noastre controlează complet graniţa irakiano-siriană şi anunţ deci încheierea războiului împotriva Daesh', acronim în limba arabă al SI, a declarat premierul la Bagdad.

"Am câştigat prin unitatea şi determinarea noastră. I-am învins în scurt timp", a adăugat el.

Coaliţia internaţională condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic estimează că în Irak şi Siria au rămas mai puţin de 3.000 de membri ai grupării militante extremiste sunnite.