Mihail Saakașvili a intrat în greva foamei

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a intrat în greva foamei pentru a protesta față de arestarea sa de către autoritățile ucrainene care îl acuză că ar fi pus la cale o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei, au anunțat sîmbătă avocatul și susținătorii săi, relatează AFP și Xinhua.

Serviciile de securitate ucrainene au anunțat vineri că au reușit să-l aresteze din nou pe fostul președinte georgian, după ce marți acesta scăpase din mîinile polițiștilor veniți să-l aresteze.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a afirmat că opozantul în vîrstă de 49 de ani, care denunță corupția puterii ucrainene, este acuzat că a vrut să “preia puterea prin forță” în timpul recentelor manifestații de la Kiev, cu susținerea Rusiei.

“Saakașvili a anunțat că intră în greva foamei pe termen nelimitat”, a scris pe Facebook jurnalistul și aliatul fostului președinte, Vladimir Fedorin.

Avocatul său a făcut declarații pentru Interfax-Ucraina și a afirmat că Saakașvili neagă “acuzațiile false” formulate împotriva lui.

Într-o transmisiune video live pe pagina sa de Facebook, Saakașvili a arătat sute de susținători care strigau “rușine” în fața clădirii în care acesta se află în detenție.

Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, fusese reținut pentru scurt timp marți dimineață în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susținători care au blocat furgoneta care îl transporta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.