De ce unor persoane le este mai frig decât altora?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aveți mâinile și picioarele reci? E normal, e iarnă. Și totuși, cum se explică faptul că fiecare reacționează diferit la frig?

Temperaturile sunt în scădere și recurgem la fulare, mănuși și căciuli. De ce continuă să ne fie frig?

Senzația de frig poate veni de la creșterea diferenței dintre temperatura noastră centrală, care se situează în jurul a 37 de grade Celsius, și temperatura exterioară, explică medicii. Este ceea ce se petrece și atunci când avem febră.

O senzație locală de frig, de pildă la nivelul extremităților (mâini, picioare), poate proveni de o circulație sanguină proastă și e legată de o vasoconstricție a capilarelor provocată de frig.

De ce persoanele slabe sunt mai friguroase

Unele persoane sunt mai sensibile la frig decât altele. Percepția termică variază în funcție de persoană. Poate varia chiar și la una și aceeași persoană, în funcție de starea sa fiziologică și psihologică, spun specialiștii.

Unele elemente se adaugă sensibilității la frig: persoanele slabe, cu un indice de masă corporală prea scăzut, vor resimți mai puternic frigul. Se întâmplă însă și din lipsa somnului sau când suntem stresați.

Pe de altă parte, mai trebuie luat în calcul și un alt element: antrenamentul sau adaptarea la frig. De aceea locuitorii din țările nordice sau practicanții sporturilor sau ai activităților profesionale care expun la frig sunt mai puțin sensibili la temperaturile scăzute. Corpul lor este adaptat.

De ce persoanele în vârstă suportă greu frigul

Persoanelor în vârstă și bebelușilor le scade temperatura mai repede decât în cazul altor categorii. Adică, temperatura lor centrală scade mai repede, la aceeași expunere la frig, decât în cazul unui adult sănătos. Este vorba despre o disfuncție a mecanismelor de termoreglare. Acestea sunt mecanisme care permit omului să-și mențină temperatura constantă. Persoanele care au mai puțină masă musculară produc mai puțină căldură corporală și temperatura lor scade mai repede. Este cazul vârstnicilor și al bebelușilor.

De ce femeilor le e mai frig decât bărbaților?

Dar femeile? E adevărat că le este mai frig decât bărbaților? În 1998, cercetătorii de la Universitatea Utah din SUA au descoperit că temperatura medie a mâinilor femeilor este mai scăzută decât cea a bărbaților cu două grade. Din ce motiv? O explicație se găsește în teoria masei musculare: e mai mare la bărbat decât la femeie, care, în schimb, are mai multă masă grasă.

Corpul femeii are funcții interne care concentrează căldura mai degrabă în centru decât către extremități. Grăsimea ajută la păstrarea căldurii, în timp ce masa musculară ajută la transmiterea ei.

Însă nu este singurul motiv și nici măcar motivul principal.

Există și explicații de natură hormonală. Estrogenul femeilor are o funcție de îngroșare a sângelui și întrerupe fluxul sanguin în cele mai subțiri vase – în special cele de la mâini, picioare și chiar urechi. De aceea percepția frigului la femei depinde și de ciclul menstrual și hormonal.

Poate părea greu de căzut, dar modul în care stăm pe scaun la birou ne afectează nu numai coloana, ci și temperatura corpului. Cercetătorii au constatat că bărbații sunt tentați să stea mai aplecați peste computerele lor, în timp ce femeile tind să stea drepte, la marginea scaunelor. Această postură expune mai mult la aerul condiționat. De aceea lipirea spatelui de spătarul scaunului, unde există și o căldură reziduală, poate ajuta la combaterea frigului.

O altă cauză este obiceiul femeilor de a mânca insuficient, în niciun caz până la sațietate. Cercetătorii avertizează însă că atunci când îți e foame, ești mai sensibil la frig. Când mănânci sănătos și frecvent, generezi energie, deci căldură corporală, prin intermediul unei digestii regulate, a unui nivel constant de zahăr în sânge și a unei tensiuni mai bune. Însă contează și ceea ce mâncăm. Bărbații sunt înclinați să mănânce carne roșie, mese calde și mâncare condimentată, în timp ce femeile sunt mai înclinate să mănânce legume. Condimentele produc o încălzire internă a corpului printr-un proces chimic.

E adevărat că medicii spun că e bine pentru sănătatea noastră să bem lichide, dar ingerarea unei cantități mari de lichid rece va scădea în final temperatura corpului. Când bei apă rece, există receptori de temperatură care vor semnala creierului că trebuie să scadă temperatura. La asta se adaugă faptul că multe femei obișnuiesc să înlocuiască hrana cu apă când le e foame, în special la serviciu. Apa nu presupune însă niciun fel de digestie și nu aduce corpului energie.

Nu în ultimul rând, contează și îmbrăcămintea. Cochetăria femeilor înseamnă uneori mai multă expunere la frig. Îmbrăcămintea bărbaților poate fi un atu.

Cercetătorii spun că și un somn bun, de noapte, contează în apărarea de frig. Femeile dorm de obicei mai prost decât bărbații, iar oboseala accentuează sensibilitatea la schimbarea de temperatură. Corpul nostru își variază temperatura cu două grade pe parcursul unei zile. Cea mai mare temperatură se atinge seara și cea mai scăzută dimineața, adică atunci când ne trezim în mod normal. Dacă o persoană ratează somnul de noapte, se întrerupe acest ciclu natural – cunoscut sub denumirea de ritm circadian – dereglând temperatura corpului și făcând ca persoanelor obosite să le fie și mai frig.

Prin urmare, pentru a vă apăra de frig, sfatul medicilor este să vă adaptați la condiții și să fiți disciplinați cu mesele și somnul!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...