Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Zilele Culturii R. Moldova în…

Zilele Culturii R. Moldova în Portugalia

Pe data de 26 noiembrie, în incinta Auditoriului Augusto Cabrita, din oraşul Barreiro, Portugalia, a avut loc sărbătoarea de încheiere a Zilelor Culturii R. Moldova în Portugalia, cu genericul „Scumpă ţară şi frumoasă”, ajunsă anul acesta la cea de-a VII-a ediţie.

Evenimentul, organizat de Asociaţia „Mioriţa”, a avut loc graţie suportului Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, dar şi al autorităţilor locale din oraşul Barreiro, Portugalia.

Pe scenă au evoluat mai întâi grupurile artistice din diaspora: Asociaţia „Mioriţa” împreună cu copiii clubului literar-dramatic „Moştenitorii”, Centrul Parohial Ortodox din Algarve, copiii de la parohia „Sf. Apostol Andrei” din Setubal, Centrul Educaţional al Diasporei Moldoveneşti din Cascais, Asociaţia „Busuioc”, Centrul Cultural Moldav, Asociaţia „Doina”, Diana Damian din Asociaţia „Mica Românie”, corul “B-Voice” din Barreiro şi Cristina Şcolnîi, după care a urmat surpriza serii, interpreţii Costi Burlacu şi Corina Ţepeş din Republica Moldova.

Artiştii au venit în faţa publicului cu un repertoriu foarte bogat, iar sala a fost arhiplină. Spectatorii, unii veniţi chiar şi de la distanţe de peste 300 km, au fredonat, dansat şi aplaudat îndelung, semn că evenimentul le-a adus multă satisfacţie şi alinare a dorului de casă.

Conaţionalii din Portugalia, calzi şi primitori, i-au impresionat pe artişti. „Suntem pentru prima dată în Portugalia şi ne-am dorit foarte mult să venim. Este un public cald, sunt foarte prietenoşi oamenii între ei. Ni s-a spus asta şi de-acasă, dar ne-am convins că, cu adevărat, aşa este. Sunt uniţi şi, nu ştiu cum, simpli. Probabil, vine de la ţara în care s-au stabilit. E o mândrie foarte mare când vezi aceşti copilaşi, care, născuţi aici fiind, vorbesc atât de frumos şi atât de dulce româneşte. Bravo părinţilor că păstrează tradiţiile, cultura noastră şi au grijă să le transmită mai departe, ca să nu uite de unde le vin rădăcinile. Astfel de evenimente ar trebui să fie cât mai multe, şi în alte colţuri ale lumii, iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să se implice, la fel cum au făcut-o astăzi”, au menţionat Costi şi Corina în ţara lusitanilor.

Soţii Aliona şi Mihai Ghileţchi, originari din Nisporeni, stabiliţi cu traiul în Portugalia de ani buni, ne-au împărtăşit şi emoţiile de după spectacol. „Ne-a adus astăzi, aici, plăcerea şi dorul de casă. Plecăm în Moldova în fiecare an, dar, oricum, dorul e mare. Atunci când ştim că se organizează ceva despre cultura Moldovei, participăm mereu. A fost foarte frumos”, spun dânşii.

O duminică frumoasă a fost şi pentru Mara Staver şi Tatiana Ignat. „A fost frumos, dar, în primul rând, emoţionant. Au fost momente când am şi plâns. Dor de casă, emoţii frumoase, amintiri despre cei dragi, rămaşi în Moldova”, spun doamnele emoţionate.

De la eveniment nu a lipsit echipa Ambasadei R. Moldova în Portugalia, în frunte cu Ambasadorul Dumitru Socolan, consilierul cultural Mihaela Crăciun, vicepreşedintele Institutului Cultural Român din Portugalia, Gelu Savonea, şefa Biroului Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu, precum şi reprezentanţi ai Autorităţilor Locale din Portugalia.

Olesea Tanaşciuc, Lisabona