RD Congo: 15 Căști Albastre ucise, în cel mai sângeros atac împotriva soldaților ONU, în 24 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Atacul din Republica Democrată Congo (RDC) asupra unei baze a Căștilor Albastre tanzaniene s-a soldat cu ,,15 morți și cel puțin 53 de răniți”, a anunțat vineri, într-o declarație, Consiliul de Securitate al ONU, potrivit AFP.

Un precedent bilanț indica 14 morți.

În același atac, ,,cinci membri ai forțelor armatei din R.D. Congo au fost de asemenea uciși”, a adăugat Consiliul, în declarația sa, făcută publică de președinția japoneză în exercițiu, la finalul unei reuniuni cu ușile închise solicitată de Franța.

,,Membrii Consiliului de Securitate condamnă în termenii cei mai fermi toate atacurile și provocările grupurilor armate contra MONUSCO (Misiunea ONU în RDC)”, adaugă textul. ,,Atacurile deliberate vizând Căștile Albastre pot constitui crime de război în temeiul dreptului internațional”, arată totodată declarația.

,,Nu poate exista impunitate pentru astfel de atacuri”, a evidențiat Consiliul de Securitate.

,,Este cel mai grav atac împotriva soldaților din forțele ONU de menținere a păcii în istoria recentă a organizației”, a reacționat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarându-se indignat de această ,,crimă de război”, care a afectat în principal soldați tanzanieni.

Potrivit arhivelor AFP, o forță ONU nu a fost victima unei acțiuni atât de sângeroase de la moartea a 24 de Căști Albastre pakistaneze la Mogadiscio, în Somalia, pe 5 iunie 1993.

De asemenea, este atacul cel mai grav îndreptat împotriva forței ONU din fostul Zair, de la desfășurarea sa pe teren, în 1999.

ONU plasează responsabilitatea pe seama a presupuși membri ai Forțelor de Apărare Aliate (ADF), un grup armat ugandez musulman, activ în regiunea Nord-Kivu, la granița cu Uganda.

Atacatorii au vizat o bază a unui contingent tanzanian al MONUSCO, joi, la căderea nopții, la Semuliki, conform unor surse ONU, care adaugă că luptele au durat trei ore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...