O nouă Lege a muzeelor, votată în lectură finală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Muzeele înregistrate în Republica Moldova vor fi supuse procedurii de acreditare în următorii patru ani. Parlamentul a votat, în cadrul ultimei şedințe, o nouă Lege a muzeelor, cu votul a 75 de deputați din numărul celor prezenți. Potrivit Legii, acreditarea instituţiilor muzeale va fi în competenţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, efectuându-se în baza avizului pozitiv al Comisiei naţionale a muzeelor și colecţiilor. Procedura de evaluare va fi stabilită de regulamentul de acreditare a muzeelor, aprobat de Guvern.

Totodată, noul act legislativ stabileşte cadrul juridic general de organizare şi funcţionare a muzeelor în Republica Moldova, de asemenea reglementează activităţile specifice de protejare a patrimoniului muzeal. Astfel, în funcţie de importanţă, de acoperirea teritorială, de mărimea şi valoarea patrimoniului muzeal, de capacitatea ştiinţifică şi tehnică, muzeele se clasifică în muzee naţionale, raionale şi ale UTA Găgăuzia, locale și instituţionale. Din punctul de vedere al specificului patrimoniului muzeal, se disting muzee de arheologie, de istorie, de etnografie, de artă, de literatură, de ştiinţă şi tehnică, de arhitectură, memoriale, de istorie naturală și altele.

Funcțiile lor de bază sunt constituirea, dezvoltarea, evidenţa şi cercetarea patrimoniului muzeal, conservarea şi restaurarea acestuia, precum și valorificarea culturală, educativă şi ştiinţifică.

Legea va intra în vigoare în termen de 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...