Fostul său proprietar, octogenarul francez Claude-Alain Demeyer, condiţionase cumpărarea de plata a 500.000 de euro, sumă la care s-a ajuns săptămâna trecută şi a fost depăşită cu 100.000 de euro, care vor fi destinaţi cheltuielilor derivate din costurile operaţiunii.

Altruişti de 45 de naţionalităţi au contribuit cu 50 de euro pentru recuperarea acestui frumos monument din secolul al XIII-lea, care era abandonat.

Dintre cei 7.400 de donatori, 6.500 au dat un euro în plus devenind astfel acţionari şi prin urmare coproprietari ai castelului, fapt ce le dă drept să decidă cu privire la tot ceea ce vizează această clădire.

Recuperarea acestei construcţii, cu o înaltă valoare arhitectonică pentru diferitele sale stiluri, avea ca dată scadentă Crăciunul în baza unui acord convenit cu proprietarul în octombrie când s-a lansat colecta de fonduri.

Având în vedere succesul său, promotorii au anunţat deja a doua operaţiune prin care speră să strângă, până în 2020, un milion de euro destinaţi lucrărilor de renovare şi de siguranţă, precum şi taxelor derivate din cumpărare.

Iniţiativa a fost demarată de asociaţia ''Adopte un chateau'' ("Adoptă un castel") şi de platforma digitală ''Dartagnans'', care caută modalităţi de finanţare participativă pentru prezervarea patrimoniului.