SUA fac presiuni asupra Rusiei să respecte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite îşi revizuiesc opţiunile militare, ce includ şi dezvoltarea de noi sisteme de rachete de croazieră cu rază medie de acţiune, ca răspuns la încălcările repetate de către Rusia a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care a permis să se pună capăt „războiului rece”, a afirmat vineri Departamentul de Stat al SUA, relatează Reuters.

Washingtonul este pregătit „să pună capăt acestor cercetări şi activităţi de dezvoltare” dacă Rusia revine la respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Avertismentul a fost primul răspuns al administraţiei Trump în seria de acuzaţii lansate de SUA începând din 2014 potrivit cărora Rusia ar fi desfăşurat rachete de croazieră cu lansare de la sol care încalcă prevederile INF. Acordul, semnat de SUA şi URSS în 1987, interzice ambelor părţi să testeze şi să desfăşoare rachete balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Oficiali americani susţin că rachetele de croazieră ruseşti sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Rusia neagă că ar fi încălcat acordul semnat de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, alături de preşedintele de atunci al SUA, Ronald Reagan, la Washington. După destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia a preluat obligaţiile prevăzute în acord.

Heather Nauert a declarat că SUA „rămân ferm angajate faţă de Tratatul INF şi încearcă să determine Federaţia Rusă să revină la respectarea acordului”.

„Cu toate acestea, administraţia crede cu tărie că Statele Unite nu pot fi lipsite de reacţie atât timp cât Federaţia Rusă continuă să dezvolte sisteme militare încălcând normele tratatului”, a mai spus ea.

Măsurile avute în vedere de SUA implică o revizuire a ‘conceptelor şi opţiunilor militare’, care includ cercetarea de noi sisteme de rachete de croazieră convenţionale cu lansare de la sol, a mai spus oficialul american, adăugând că noile măsuri nu încalcă obligaţiile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...