Președintele Cehiei salută decizia lui Trump de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ceh, Milos Zeman, a salutat vineri decizia omologului său american Donald Trump privind transferul ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a susținut că Cehia ar fi trebuit să facă la rândul ei acest pas de mult timp, transmite agenția EFE.

Zeman a mai spus că, în timpul unei vizite pe care a efectuat-o în Israel cu patru ani în urmă, el a vorbit atunci despre o ipotetică mutare a ambasadei Cehiei de la Tel Aviv la Ierusalim. „Puteam fi primii. Acum, mai devreme sau mai târziu, vom urma pașii SUA”, a afirmat el într-un interviu acordat postului privat Barrandov TV.

De asemenea, președintele ceh și-a manifestat satisfacția că Trump „și-a respectat promisiunea electorală” și a apreciat că această decizie înseamnă ‘un nou început în negocierile de pace privind conflictul israeliano-palestinian”, scrie Agerpres.

Una dintre soluțiile acestui conflict, a continuat Zeman, este recunoașterea a doua state, Israel și Palestina, iar Ierusalimul să fie orașul sfânt pentru trei grupuri religioase, respectiv creștinii, evreii și musulmanii, el apreciind de asemenea că „fiecare țară are dreptul să decidă în ce oraș își stabilește capitala”.

Într-un comunicat emis miercuri de MAE ceh și citat de agenția EFE se afirmă că Ierusalimul este capitala „de facto”, a statului Israel.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...