08:51:59 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Proteste VIOLENTE în Ierusalim după decizia lui Trump

Știri 08.12.2017 16:40 Vizualizări1473 Autor: Ziarul National


VIDEO // Proteste VIOLENTE în Ierusalim după decizia lui Trump Sursa: ziare.com

Mii de oameni protestează violent în Ierusalim, dar și în mai multe orașe din Cisiordania și Fâșia Gaza față de hotărârea președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Agențiile internaționale de presă semnalează că proteste violente au loc și la intrarea în Centrul vechi al orașului Ierusalim, precum și în orașele Jenin, Hebron, Betleem, Ramallah, Gaza, dar și la frontiera dintre Fâșia Gaza și Israel.

În Ierusalimul de Est este grevă generală, iar unii protestatari au dat foc unor poze ale președintelui Trump și ale premierului Israelului, Benjamin Netanyahu.

Cel puțin opt palestinieni au fost răniți și unul este în stare gravă în urma confruntărilor cu armata israeliană, anunțî Semilana Roșie.

Hamas, mișcarea fundamentalistă care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, cere declanșarea unei noi Intifade, revolte generale marcate de violențe împotriva autorităților israeliene.

Și Putin contesta decizia lui Trump: Nu aduce pacea, dimpotrivă!

Vladimir Putin și-a exprimat preocuparea față de decizia președintelui Trump și a avertizat că hotărârea va amplifica tensiunile din regiune. „Credem că această decizie nu contribuie la avansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, ci, dimpotrivă, scindează comunitatea internațională”, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Nici președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Qatar, nu este de acord cu decizia liderului de la Casa Albă și a declarat că este o hotărâre unilaterală care „contravine rezoluțiilor Consiliului de Securitate” al ONU, informează AFP.

VIDEO

Trump a anunțat miercuri că recunoaște orașul Ierusalim drept capitală a Israelului și a spus că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluționare a conflictului israelo-palestinian. Aprobarea de către SUA a dorinței Israelului ca tot orașul Ierusalim să fie capitala țării întrerupe politica americană din ultimele decenii.

Până acum, administrațiile de la Casa Albă au considerat că statutul orașului trebuie decis doar în urma negocierilor cu palestinienii care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat.

Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș Ierusalim.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md