Expertă: Mi-e greu să cred că banii europeni vor ajunge la Chișinău în actualele condiții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asistența macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova va întârzia să ajungă la Chișinău, este de părere Nadejda Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice.

Ea a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că principala condiționalitate pentru deblocarea finanțării europene rămâne cea privind modificarea sistemului electoral.

„Pe mine mă miră de ce a apărut toată această dezbatere, dacă era foarte clar încă din aprilie, când a apărut primul comunicat despre asistența macrofinanciară și apoi la 4 iulie, dacă nu greșesc, atunci când Parlamentul European a luat decizia de principiu de a aloca acești bani Republicii Moldova, s-a scris foarte clar că acești bani vor fi alocați doar după o analiză a situației cu privire la starea democrației și statului de drept în Republica Moldova cu atenție deosebită la funcționarea democrației din perspectiva pluripartitismului parlamentar. Asta scrie negru pe alb”, a declarat Nadejda Hriptievschi.

Ea a mai spus că guvernarea de la Chișinău a încercat să forțeze nota atunci când a anunțat prin vocea instituțiilor media pe care le controlează că finanțarea europeană va fi deblocată.

„Aici deja ține de buna-credință a fiecărui, dacă putem așa să zicem. Probabil, Guvernul, Parlamentul chiar cred că ei au făcut totul, dacă vin cu astfel de declarații. Eu cred că până nu vor primi un semnal un pic mai clar, pentru că se vede, știți cum, înțeleg că diplomația un pic altfel lucrează, nu se transmit mesaje tranșante, cum l-am primit, spre exemplu, pe cel cu privire la refuzul de a mai acorda 28 de milioane de euro pentru bugetul ce ținea de reforma justiției. Acesta a venit la ultima, ultima, deci, abia în 2017. Mesaje diplomatice existau din 2015 din partea Comisiei Europene că voi nu faceți progrese suficiente. Deci, un Guvern bine intenționat și un Guvern profesionist înțelege foarte bine mesajele astea și nu se ancorează în discuții că, „uite, noi facem totul”, dar încearcă ceva măcar să facă”, a precizat ea.

Nadejda Hriptievschi a mai spus că: „îmi vine foarte greu să-mi imaginez cum Uniunea Europeană ar purcede la acordarea chiar și a primei tranșe în contextul în care pe sistemul electoral cele mai importante recomandări au fost ignorate, este pusă în pericol funcționarea democrației de mai departe în Republica Moldova”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...