Uniunea Europeană și Iordania nu renunță la obiectivul creării unui stat palestinian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Șefa diplomației europene Federica Mogherini și omologul său iordanian Aymane Safadi au dat asigurări vineri, la Bruxelles, că nu vor abandona procesul de pace israeliano-palestinian și nici obiectivul creării unui stat palestinian, relatează AFP.

„Cu siguranță nu am renunțat”, a declarat Federica Mogherini alături de șeful diplomației iordaniene, după ce l-a primit la Bruxelles pentru a discuta criza declanșată de recunoașterea de către președintele american Donald Trump a Ierusalimului capitală a Israelului.

„Soluția este clară, este soluția a două state” israelian și palestinian, care trăiesc în pace împreună și împărțind Ierusalimul drept capitală, a declarat Aymane Safadi. „Nu putem renunța!”, a mai spus el.

Procesul de pace se află într-un punct mort din 2014, iar decizia lui Donald Trump provoacă temeri că Statele Unite vor susține de acum colonizarea și anexarea de către Israel a teritoriilor palestiniene, ceea ce ar face imposibilă crearea unui stat palestinian viabil.

„Poate că (…) trebuie să avem un cadru regional și internațional diferit pentru ca procesul să avanseze”, a spus Mogherini, reiterând planul său de negocieri de pace directe într-un cadru mai larg decât Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, UE și ONU). Înaltul reprezentant al UE dorește extinderea acestor negocieri cu implicarea Iordaniei, a Egiptului, Arabiei Saudite și a Norvegiei.

„Este esențial, nu numai pentru poporul palestinian, să continuăm să sprijinim conducerea palestiniană, însă este de asemenea esențial pentru securitatea Israelului”, a mai spus ea.

„Lipsa perspectivei unui stat palestinian, cu autorități, un control al teritoriului, un stat normal și independent, cu o capitală și instituții funcționale este, în opinia mea, o amenințare majoră pentru securitatea cetățenilor israelieni, având în vedere situația din regiune”, a mai spus Mogherini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...