Avertismentele de criză revin: FMI spune că o nouă furtună financiară ar putea fi provocată de datoriile chinezeşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fondul este îngrijorat, printre altele, că avansul creditului l-a întrecut pe cel al economiei . „Datoriile companiilor au ajuns la 165% din PIB, iar datoriile gospodăriilor, deşi reduse, au crescut semnificativ în ultimii cinci ani şi sunt legate de activităţi speculative.“

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că datoriile Chiniei s-au umflat atât de mult încât pot pune în pericol sta­bi­litatea financiară globală.

Cu alte cuvinte, una dintre cele mai pres­ti­gioase instituţii financiare interna­ţionale averti­zea­ză că din China ar putea veni o nouă criză finan­ciară.

Un prezicător mai puţin mainstream decât FMI crede că următoarea criză va veni din Occident, de la mari companii din topul Fortune 500. Marea criză financiară din 2007-2008, care a explodat în SUA sub presiunea creditelor ipotecare subprime şi a prăbuşirii băncii de investiţii Lehman Brothers, nu a fost prezisă de instituţii consacrate, ci de câţiva analişti ca Nouriel Roubini şi Raghuram Rajan, fost economist-şef al FMI între 2003 şi 2006 şi guvernator al băncii centrale a Indiei între 2013 şi 2016. Criza i-a făcut pe aceştia celebri şi a redus credibili­tatea în bănci centrale precum BCE, care n-a recunoscut furtuna financiară nici când aceasta i-a spart uşa, conform Ziarul Financiar.

Martin Hutchinson, bancher de investiţii ieşit la pensie, comentator financiar şi fost consilier în Croaţia din partea Trezoreriei SUA, crede că următoarea criză financiară va veni, după un deceniu de răscumpărări de acţiuni, de la companii mari din topul Fortune 500 precum Boeing, GE, HP and AT&T. Într-un articol publicat de Handelsblatt cu titlul „Când companiile blue chip cad ca piesele de domino“, analistul scrie că aceste companii şi-au răscumpărat acţiunile „ca maniacii“ şi multe dintre ele au rămas cu o valoare netă negativă (pasivele sunt mai mari decât activele). „În recesiunile severe, când veniturile scad şi fluxurile de cash devin negative, şi cea mai uşoară pală de vânt le va face să cadă în default.“

La fel ca în criza creditelor ipotecare subprime, când câteva companii mari vor intra în incapacitate de plată, celelalte afaceri cu structuri ale creditului fragile se vor prăbuşi în lanţ.

Hutchinson arată că sunt două moduri în care balanţele de active şi pasive ale companiilor mari au fost golite: achiziţii la suprapreţ şi răscumpărări de acţiuni. Ambele mecanisme sunt produse ale unui deceniu de dobânzi foarte mici şi distorsionează sever alocarea resurselor financiare în economie.

Analistul dă şi câteva exemple specifice de companii care şi-au compromis valoarea. Boeing, o afacere cu un grad ridicat de ciclicitate, a răscumpărat acţiuni de 42 de miliarde de dolari şi are o valoare netă de zero. General Electric a efectuat răscumpărari de 85 de miliarde de dolari, în ultima vreme a făcut achiziţii la suprapreţ, iar acţiunile i-au fost pur şi simplu măcelărite pe burse. HP are o valoare netă de minus 4 miliarde de dolari. AT&T, care s-a riscat cu achiziţii la suprapreţ, are o valoare netă pozitivă, dar o valoare netă tangibilă (valoarea tuturor activelor minus pasivele şi activele intangibile – drepturi de copyright, de proprietate intelectuală, brevete etc.) negativă de 97 miliarde de dolari. Verizon Communications este puternic îndatorată şi are o valoare netă negativă de 102 miliarde de dolari. Nici Apple nu este imună, scrie analistul, deoarece se supraîndatorează rapid.

Hutchinson prezicea în 2014 că moneda virtuală bitcoin se va prăbuşi din cauza defectelor sale în 2015. Moneda a crescut de atunci de aproape 50 de ori.

Separat, într-o analiză privind sectorul financiar al Chinei, FMI avertizează că datoriile din ce în ce mai mari ale celei de-a doua economii ca mărime din lume şi dependenţa acesteia de credit pentru creştere devin o problemă pentru stabilitatea financiară globală de natură să provoace o nouă criză.

Fondul este îngrijorat, printre altele, că avansul creditului l-a întrecut pe cel al economiei şi remarcă similarităţi între situaţia de acum şi cea premergătoare crizei americane din 2008.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...