Puigdemont a declarat, în faţa acestora, că ceea ce se întâmplă cu Catalonia „arată cel mai bine faţa Europei”, transmite Agerpres.

Vorbind în faţa celor circa 45.000 de manifestanţi adunaţi aproape de sediul principal al Comisiei Europene, Puigdemont s-a adresat direct preşedintelui acestei instituţii, Jean-Claude Juncker, pentru ca „Europa să-şi dea seama că încă poate juca un rol” în criza catalană.

„Cei care protestează sub biroul dumneavoastră (...) nu sunt infractori, sunt democraţi”, a spus Puigdemont, întrebându-l pe Juncker dacă a mai văzut vreodată „o manifestaţie ca aceasta în sprijinul unor infractori”.

„Dorim o Europă a cetăţenilor liberi, una care să-şi asculte cetăţenii, nu doar să asculte statele”, a continuat fostul premier catalan, care a reproşat din nou Uniunii Europene că în criza catalană sprijină guvernul de la Madrid condus de Mariano Rajoy.

Carles Puigdemont şi-a îndemnat de asemenea simpatizanţii să voteze „pentru libertate şi demnitate” la alegerile anticipate convocate de Rajoy în Catalonia pentru 21 decembrie, fără a vorbi însă despre candidatura sa, care va fi pe lista platformei „Junts per Catalunya”.

Din motive de securitate, Puigdemont s-a alăturat protestatarilor de la Bruxelles abia la sfârşitul manifestaţiei denumite de organizatori „Europa, trezeşte-te!”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris de mai multe ori criza provocată de declaraţia de independenţă votată pe 27 octombrie de parlamentul catalan drept o problemă internă a Spaniei. 

Puigdemont a fugit în Belgia împreună cu patru dintre foştii săi miniştri pentru a nu ajunge în arest, cum s-a întâmplat cu ceilalţi foşti membri ai guvernului său regional rămaşi în Spania, cu excepţia unuia care îşi dăduse demisia înaintea autoproclamării independenţei. Justiţia spaniolă i-a inculpat şi a emis pe numele lor un mandat european de arestare, care însă a fost revocat săptămâna aceasta, rămânând însă valabil mandatul spaniol de arestare.