Delegaţia transnistreană în CUC restrânge activitatea Misiunii OSCE în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 7 decembrie în oraşul Bender, fiind prezidată de delegaţia transnistreană. Conform înțelegerilor anterioare, urma să se desfășoare ședința neordinară a Comisiei cu examinarea problemei privind asigurarea circulației pe podul de pe r. Nistru din preajma localităților Gura Bâcului – Bâcioc, redeschis la 18 noiembrie curent.

La acest subiect delegaţia Republicii Moldova a propus participarea reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE la elaborarea agendei și măsurilor ce urmează a fi implementate pentru asigurarea circulației libere și fără impedimente a cetățenilor și transportului peste podul redeschis, inițiativă respinsă categoric de reprezentanții Tiraspolului.

Poziția distructivă a părţii transnistrene s-a menținut și pe parcursul discuțiilor purtate în format trilateral (RM, RF și reprezentantul regiunii transnistrene), în cadrul cărora  a fost examinată informaţia Misiunii OSCE în Republica Moldova privind amplasarea și funcționarea unui nou post al structurilor de forță transnistrene pe partea stângă a podului la intrarea în s. Bâcioc.

Cu regret repetat a fost respinsă luarea unei decizii în această privință în Comisie.

De asemenea, delegația moldovenească i-a cerut explicaţii președintelui delegației transnistrene care a lansat în mass-media acuzații nejustificate în adresa reprezentanţilor Misiunii OSCE în Republica Moldova, precum că ei și-ar fi depășit atribuțiile prevăzute de documentul semnat la 10 decembrie 2004, care stabileşte principiile de coordonare dintre Misiunea OSCE şi CUC în Zona de Securitate.

Conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse în CUC s-a arătat nemulţumit de poziţia ostilă a delegaţiei din Tiraspol şi a susţinut necesitatea discutării  problemei în cauză în cadrul Comisiei, a făcut apel către şeful delegaţiei transnistrene de a-şi respecta angajamentele asumate anterior şi de a se abţine de la acţiuni unilaterale ce pot destabiliza situaţia în Zona de Securitate.

În aceste circumstanțe, s-a decis amânarea discuţiilor pe marginea problemelor enunțate pentru data de 14 decembrie 2017.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare