05:15:39 20.04.2024
Stiri

Dorin Chirtoacă, despre proiectul său preluat de Silvia Radu: „Pentru semnare fără împuternicire de la CMC altora li s-au deschis dosare”

Social 08.12.2017 13:00 Vizualizări3566 Autor: Ziarul National
Dorin Chirtoacă, despre proiectul său preluat de Silvia Radu: „Pentru semnare fără împuternicire de la CMC altora li s-au deschis dosare”
Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi Lin O΄Grady, director adjunct al BERD, semnau acordul de împrumut în decembrie 2016


Anunțul că primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a semnat la Londra un acord de grant de cinci milioane de euro pentru izolarea termică a clădirilor din Chișinău l-a determinat pe primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, să amintească faptul că dânsul a gândit acest proiect, iar acum cineva „culege roadele”.

„Proiect pe care l-am gândit în 2013, l-am propus în 2014 cu toate datele pe Chișinău și suburbii, pe fiecare clădire (gradinițe, școli, spitale și toate blocurile locative), am elaborat un concept, am negociat finanțarea, s-a făcut un SF profesionist de către consultantul internațional (batjocorit de altfel în Consiliul Municipal Chișinău) și trebuia să semnez contractul pe 1 iunie 2017 cu BEI, după ce cu BERD l-am semnat în decembrie 2016. Din cauza arestului de pe 25 mai, nu a mai fost posibil. Acum avem și o întârziere de 6 luni. Cine răspunde?”, întreabă primarul pe Facebook.

Potrivit lui Chirtoacă, altcineva a ajuns să culeagă „roadele” muncii sale.

„În același timp, se culeg „roadele” ca și cum totul s-a făcut acum, de la zero, semnând grant la Londra, dar și acordul cu BEI fără împuternicire de la CMC (într-o situație similară, pentru semnare fără împuternire de la CMC, altora li s-au deshis dosare penale). În acest caz ce va fi?”, mai întreabă Chirtoacă, făcând referire la dosarul viceprimarului Nistor Grozavu, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată, pentru că ar fi semnat contractul, fără a avea acceptul legislativului local.

Totuși, CMC a aprobat ieri proiectul de termoizolare a clădirilor din municipiul Chișinău.

„Azi, ca și în alte cazuri, am susținut marea majoritate a propunerilor care au parvenit din partea fracțiuniii Partidului Liberal care au avut raționament”, a spus socialistul Ion Ceban cu referire la acest proiect.

Anterior, autoritățile locale anunțat că vor fi reabilitate, cu cele 25 de milioane de euro, peste 100 de instituţii publice, precum grădiniţe, şcoli şi spitale din Chișinău. Investiţiile în izolaţia şi eficienţa echipamentului de serviciu a clădirii, cum ar fi sistemele de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, pot realiza economii de energie de până la 50 la sută.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md