Au fraudat bugetul de stat cu 21 milioane lei, prin comercializarea țigărilor; Trei persoane, trimise în judecată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trei persoane, printre care fondatorul, administratorul și gestionarul din umbră al unei fabrici de țigări din orașul Căuşeni, au fost reținute pentru comercializarea țigărilor ilegal, la un preț mai mic decât cel stabilit de lege. Suspecții ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 21 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, cei trei inculpați ar fi confecționat și comercializat, în perioada ianuarie – iunie anului curent, în unitățile de comerț de la Piața Centrală din capitală, articole din tutun de diferite mărci la un preț mai mic decât cel stabilit de lege.

Prețul de vânzare era cu până la cinci lei sub limita admisă, la țigaretele fără filtru și cu până la nouă lei mai mic, la cele cu filtru. Procurorii au mai stabilit că, țigările vândute aveau marcaj de producere indicate data cu lunile iulie-decembrie 2016, adică până la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii, când se aplicau accize mai mici, fapt ce permitea agentului economic să fie mai competitiv pe piață.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, factorii de decizie ar fi folosit intenționat situația de serviciu, bunurile organizației în interes material şi ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 21 milioane de lei, prin includerea în documentele contabile, fiscale și financiare a unor date denaturate privind veniturile şi cheltuielile, tăinuind obiectele impozabile, săvârșind infracțiunile de abuz de serviciu și evaziune fiscală a întreprinderii.

Cei trei au fost reținuti în vara acestui an, procurorii efectuând o serie de percheziții la domiciliile şi automobilele acestora, secțiile de producere, la tipografiile unde se tipăresc ambalaje pentru articole din tutun, precum și la unitățile de comerț. De asemenea, în cadrul urmăririi penale a fost efectuat un spectru larg de măsuri speciale de investigații, fapt ce a permis administrarea probelor utile și pertinente privind vinovăția persoanelor expediate în instanța de judecată.

În cursul urmăririi penale, inculpații au recuperat benevol și integral prejudiciul cauzat statului prin infracțiune, în sumă de 21.276.348 lei. Toți trei inculpați au recunoscut vina și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, cauza penală urmând a fi examinată în procedură specială, ce presupune micșorarea termenului și a cuantumului cheltuielilor judiciare în legătură cu examinarea cauzei în instanța de judecată.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă închisoare de la doi la șase ani sau amendă în mărime de până la 117.500 lei,în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, precum și recuperarea cheltuielilor judiciare de 14864 lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...