Purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face faţă noilor provocări din politica externă şi internă, fără să precizeze natura acestora.

„Premierul Beata Szydlo şi-a prezentat demisia comitetului politic (al PiS). Aceasta a fost acceptată”, a declarat ea presei.

„Comitetul a propus pentru funcţia de prim-ministru candidatura vicepremierului Mateusz Morawiecki”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Ultimele luni ale anului în curs au adus numeroase schimbări importante în situaţia internă şi internaţională, a mai afirmat Beata Mazurek.

„A fost, de asemenea, o evoluţie a sarcinilor înscrise în marele nostru proiect pentru schimbări în bine (...) Aceşti factori au antrenat necesitatea de a corecta componenţa guvernului, inclusiv conducerea lui”, a continuat ea, subliniind că Beata Szydlo va rămâne în cadrul guvernului. 

Ea ar urma să ocupe o funcţie de vicepremier. Potrivit agenţiei PAP, alte schimbări în cadrul executivului vor avea loc în luna ianuarie.

Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher strălucit şi un adept convins al etatismului.

Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw (sud-vest), el şi-a continuat studiile economice şi de drept în Statele Unite, Germania şi Elveţia, şi are o vastă cultură generală.

În 2015, el a renunţat la postul profitabil de preşedinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în guvernul PiS ca ministru al dezvoltării şi vicepremier. Din 2016, a preluat şi portofoliul finanţelor, reaminteşte AFP.