/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Trei persoane, pe banca acuzaților pentru prejudicierea statului cu 21 de mln de lei. Făceau afaceri cu țigări la Piața Centrală

missing
08 decembrie 2017, ora 12:58

Potrivit probelor, cei trei inculpaţi ar fi confecţionat şi comercializat, în perioada ianuarie – iunie anului curent, în unităţile de comerţ de la Piaţa Centrală din capitală, articole din tutun de diferite mărci la un preţ mai mic decât cel stabilit de lege. Preţul de vânzare era cu până la cinci lei sub limita admisă, la ţigaretele fără filtru şi cu până la 9 lei mai mic, la cele cu filtru. Procurorii au mai stabilit că, ţigările vândute aveau marcaj de producere ce data cu lunile iulie-decembrie 2016, adică până la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii, când se aplicau accize mai mici, fapt ce permitea agentului economic să fie mai competitiv pe piaţă.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, factorii de decizie ar fi folosit intenţionat situaţia de serviciu, bunurile organizaţiei în interes material şi ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 21 milioane de lei, prin includerea în documentele contabile, fiscale şi financiare a unor date denaturate privind veniturile şi cheltuielile, tăinuind obiectele impozabile, săvîrşind infracţiunile de abuz de serviciu şi evaziune fiscală a întreprinderii.

Cei trei au fost reţinuţi în vara acestui an, procurorii efectuînd o serie de percheziţii la domiciliile şi automobilele acestora, secţiile de producere, la tipografiile unde se tipăresc ambalaje pentru articole din tutun, precum şi la unităţile de comerţ. De asemenea, în cadrul urmăririi penale a fost efectuat un spectru larg de măsuri speciale de investigaţii, fapt ce a permis administrarea probelor utile şi pertinente privind vinovăţia persoanelor expediate în instanţa de judecată.

În cursul urmăririi penale, inculpaţii au recuperat benevol şi integral prejudiciul cauzat statului prin infracţiune, în sumă de 21 276 348 lei. Toţi trei inculpaţi au recunoscut vina şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cauza penală urmînd a fi examinată în procedură specială, ce presupune micşorarea termenului şi a cuantumului cheltuielilor judiciare în legătură cu examinarea cauzei în instanţa de judecată.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculapaţii riscă închisoare de la doi la șase ani sau amendă în mărime de până la 117500 lei,în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare de 14864 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram