Zece ani de la constituirea PLDM. Istoria creşterii şi declinului formaţiunii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum zece ani, fostul ministru al Privatizării şi candidat al Partidului Democrat din Moldova la funcţia de primar al capitalei, Vlad Filat a lansat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). La 8 decembrie 2007 a avut loc Congresul I de constituire al PLDM, la care au participat 592 de delegaţi din partea a 38 de organizaţii teritoriale. Congresul a adoptat Programul şi Statutul şi a ales organele de conducere şi de control ale partidului. De atunci, formaţiunea a cunoscut o creştere extraordinară, ajungând una dintre cele mai mari formaţiuni parlamentare, dar şi un declin, la fel de fulminant.

Grupul de iniţiativă al partidului a fost centrat în jurul lui Filat, care s-a arătat dezamăgit de direcţia luată de PDM sub conducerea lui Dumitru Diacov, cea de conlucrare cu Partidul Comuniştilor, aflat atunci la guvernare. În scurt timp, rândurile partidului au fost completate de un număr foarte mare de filiale locale ale Partidului Popular Creştin Democrat, la fel, dezamăgite de politica de colaborare cu PCRM. Partidul a atras şi un număr important de membri de bază ai societăţii civile.

Astfel, în fruntea grupului s-au aflat: Vlad Filat, atunci deputat din partea PDM, Alexandru Tănase, membru al Baroului Avocaţilor din Republica Moldova, consilier în Consiliul municipal Chişinău, Mihai Godea, directorul Centrului CONTACT, Iulian Fruntaşu, directorul Programului Iniţiative Europene al Fundaţiei Soros-Moldova, Angela Braşoveanu, directorul revistei „Punkt”, Veaceslav Negruţă, consultant, Proiectul Ameliorarea Competitivităţii, Valeriu Streleţ, directorul Companiei „Bioprotect”, Veronica Lupu, preşedintele Asociaţiei „Femeia pentru societatea contemporană”, Andrei Malaşevschi, preşedintele raionului Cantemir, Nicolae Platon, şeful inspectoratului fiscal principal de stat, Liliana Bolocan, şefa catedrei de Psihologie a Institutului de Instruire Continuă şi alţii. În declaraţia lor, membrii grupului de iniţiativă atestau criza profundă prin care trece Republica Moldova şi incapacitatea partidelor politice de a depăşi situaţia creată.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a venit ca o alternativă capabilă să demareze procesul asanării morale a clasei politice, renaşterii şi modernizării ţării, reaşezării societăţii în albia firească a dezvoltării democratice. Unul dintre mesajele formaţiunii, care în ajunul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 a lansat „numărătoarea inversă” pentru PCRM, era „Verde pentru Moldova, roşu pentru comunism”.

Astfel, în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, PLDM a obţinut 15 mandate de deputat în Parlament, la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie a aceluiaşi ani – 18 deputaţi, la scrutinul anticipat din 28 noiembrie 2010 – 32 deputaţi şi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 – 23 de mandate de deputat în Parlament. Actualmente, după ce mai mulţi deputaţi aleşi la ultimele alegeri pe lista PLDM au părăsit formaţiunea, fracţiunea PLDM în Parlament este formată din 5 deputaţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...