Ponderea UE în exporturile Moldovei pentru 2017 depășește maximul înregistrat de CSI în 1997

export1
Foto: Sputnik.md

Ponderea Uniunii Europene în exporturile Republicii Moldova va atinge în acest an maximul istoric de 69,9 la sută, puțin peste nivelul înregistrat de CSI în anul 1997, estimează expertul economic de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță.

Cota exporturilor de mărfuri moldovenești spre UE, potrivit statisticilor oficiale, crește al cincilea an consecutiv, informează MOLDPRES.

Biroul Național de Statistică a prezentat datele privind comerțul exterior în zece luni. „Exporturile au înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu luna precedentă, fapt care ne face să credem că până la finele anului acestea vor atinge nivelul de 2.420 milioane de dolari SUA”, a constatat Ioniță. El a adăugat că această creștere se datorează aproape exclusiv majorării livrărilor spre Uniunea Europeană.

Statisticile oficiale relevă că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2017 s-au cifrat la 268,2 milioane de dolari SUA, în creștere cu 33,6 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent. Avansul în lunile ianuarie-octombrie a fost de 17,5 la sută.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au crescut, în zece luni, cu 19.9 la sută față de perioada similară a anului trecut, până la 1.254,6 milioane de dolari SUA, în timp ce livrările pe piața CSI au sporit într-un ritm mai lent, cu 10,7 la sută, până la 380 de milioane de dolari.

Creșterea exporturilor per total în zece luni este peste așteptările analiștilor și Ministerului Economiei și Infrastructurii, care prognozau un avans de 10-15 la sută în anul 2017. Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a exporturilor în acest an cu 15 la sută, până la 2.350 de milioane de dolari SUA. Potrivit ministerului, factorii care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză sunt: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creşterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investiţiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldoveneşti în fluxurile internaţionale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente