/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Fără propagandă rusă la TV. Socialiștii și comuniștii au criticat proiectul democraților

07 decembrie 2017, ora 18:26

Oficial, legea votată astăzi nu se referă exclusiv la propaganda rusească, dar prevede interzicerea retransmiterii emisiunilor informativ-analitice, politice și militare din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră – document internațional pe care Rusia nu l-a ratificat. Socialiștii s-au opus proiectului inițiat de democrați, iar comuniștii au părăsit sala de ședințe. Democrații au revenit la proiectul buclucaș imediat după ce în presa rusă a apărut informația despre dosarul penal inițiat împotriva lui Vlad Plahotniuc în Rusia. Asta chiar dacă unele posturi de televiziune, care îi aparțin liderului democrat, retransmit programe propagandistice din Federația Rusă.

„Filmul cu desene animate „Mașa și Ursul” tot poate fi o propagandă din percepția dmvs”, a menționat Vasile Bolea, deputat PSRM.

„Vreau să vă asigur, ca să nu vă fie frică. Dvs veți avea posibilitatea în continuare să priviți „Mașa și Ursul”. Noi aceste emisiuni distractive pentru copii și pentru dvs nu le vom închide niciodată în viață, să știți. Toate emisiunile distractive, filmele, toate rămân în grila de emisiuni așa că emisiunile iubite precum „Жди менеа”, „Давай поженимся” toate vor rămâne în grilă”, a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

„În perioada de atunci până astăzi s-au extins licențe, au apărut noi televiziuni inclusiv din Federația Rusă s-a extins licența unei agenții de știri care sunt interzise”, a spus Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM.

„Noi vorbim demult că trebuie să oprim că deja acest terorism mediatic ne dă jos și noi vedem și rezultatele care sunt”, a menționat Lilian Carp, deputat PL.

„Cuvântul propagandă nu poate fi de nimeni utilizat în afară de comuniști. El ne aparține nouă. Dacă voi toți sunteți cinstiți și sinceri atunci scrieți după virgulă nu numai posturilor din Rusia, dar și din România”, a replicat Vladimir Voronin, președintele PCRM.

„Fracțiunea Partidului Comuniștilor nu va lua parte la această crimă unde se încalcă drepturile omului. În semn de protest, vom părăsi sala de ședințe a Parlamentului”, a menționat Ina Șupac, deputat PCRM.

„Acest proiect va trezi mâine un scandal diplomatic, deoarece noi vom interzice statul Republica Moldova la mai multe televiziuni din țările care sunt partenere. Nu vă plac rușii păi creați și arătați că suntem rusofobi”, a replicat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

În semn de protest, socialiștii au anunțat că până la sfârșitul sesiunii parlamentare vor vorbi doar în limba rusă. Iar președintele Igor Dodon a anunțat pe o rețea de socializare că nu va promulga legea. Potrivit lui, prin adoptarea acestui document se încearcă împiedicarea cooperării bilaterale și dialogul moldo-rus. La rândul lor, democrații au spus că dacă președintele va respinge proiectul, majoritatea parlamentară îl va revota, iar a doua oară Legea Supremă obligă șeful statului să-l promulge.

Reporter: Beatrice Dornean

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram