Arheologii din Turcia spun că ar fi descoperit mormântul lui „Moș Crăciun”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Arheologii din Turcia au anunțat că au descoperit un mormânt aproape intact a ceea ce par a fi osemintele sfântului Nicolae, într-o biserică din Antalia.

Am obținut niște rezultate foarte bune, dar adevărata munca începe acum. Sperăm să găsim osemintele intacte ale sfântului Nicolae”, a spus Cemil Karabayram, directorul de arheologie și al monumentelor din Turcia, potrivit Hurriyet.

Născut în secolul al IV-lea în Antalia, sfântul Nicolae a devenit laitmotivul pentru Moș Crăciun prin generozitatea sa față de săraci și copii, notează The Guardian.

Iată că el a fost îngropat în aceeași regiune în care s-a născut. Mai exact în orașul Demre, care a fost reconstruit pe ruinele orașului Myra, orașul în care se crede că a locuit.

Inițial s-a crezut că rămășițele sfântului Nicolae au fost luate de marinari și transportate în Bari, în Italia, unde încă există Basilica Sfântului Nicolae. Arheologii turci spun însă că acele oseminte aparțineau mai degrabă unui preot local. Furtul ar putut fi avut loc după ce biserica a luat foc și a fost reconstruită.

Ei mai afirmă, în baza cercetărilor, că osemintele sfântului Nicolae nu au putut fi luate din cauza unor pietre care acoperă templul din subteran, acesta fiind aproape intact. Deocamdată săpăturile arheologice nu pot începe din cauza unor mosaicuri ce trebuie protejate.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

În Germania, de exemplu, tradiţia sărbătoririi lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.

În Olanda, legenda a luat numele de Sinterklaas, care mai târziu s-a transformat în Santa Claus și a fost popularizat în Statele Unite de imigranții olandezi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...