Un deputat explică graba votării în două lecturi a proiectului privind „combaterea propagandei ruseşti”. „Totul este simplu”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi a fost anunţat abia ieri de către serviciul de presă al Partidului Democrat, după ce în presa rusă au apărut informaţiile privind eliberarea mandatului de arest pe numele lui Vlad Plahotniuc, Parlamentul a aprobat azi în două lecturi proiectul de lege privind cu privire la modificarea și completarea Codului Audiovizualului sau aşa-numitul proiect privind „combaterea propagandei ruseşti”. Deputatul comunist Inna Şupac a dezvăluit şi motivele pentru care majoritatea parlamentară s-a grăbit să facă acest lucru.

„Reprezentanţii majorităţii parlamentare au explicat pe culoare graba pentru care proiectul privind „combaterea propagandei ruseşti” a fost pus primul în ordinea de zi şi vor să fie adoptat în două lecturi. Totul e simplu. La 16:00, conform orei Moldovei, Plahotniuc împreună cu Candu şi Leancă vor raporta la Washington în această privinţă în faţa Atlantic Council (n.r. Consiliul Atlantic)”, a scris Şupac pe pagina sa de Facebook cu puţin timp înaintea votării.

Este de menţionat că mai mulţi deputaţi s-au arătat indignaţi de graba cu care proiectul a fost înaintat în Parlament, inclus în ordinea de zi a şedinţei, supus „dezbaterilor” şi votării în două lecturi, inclusiv cu „derogări” de la Regulamentul Parlamentului. Astfel, dacă în unele cazuri proiectele pot aştepta câte un an până a fi incluse pe ordinea de zi, Biroul Permanent al Parlamentului, întrunit azi în şedinţă, a propus şi susţinut includerea acestuia pe prima poziţie a ordinii de zi.

Vedeţi şi: (DOC) Parlamentul aprobă proiectul PD privind „combaterea propagandei ruse”; Amenzi de până la 100.000 lei sau chiar retragerea licenţei de emisie pentru radiodifuzorii care vor încălca legea

Totodată, deşi de obicei, în Parlament, se discută toate proiectele din ordinea de zi, fiind supuse votării abia după dezbaterea tuturor proiectelor, în această şedinţă, vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Vitiuc care conduce şedinţa, în lipsa preşedintelui Andrian Candu şi vicepreşedintelui Iurie Leancă, care se află în SUA alături de Vlad Plahotniuc, a propus votarea proiectului imediat după dezbaterea acestuia. Celelalte proiecte din ordinea de zi urmează a fi supuse votului după dezbaterea întregii ordini de zi, către ora 15:30.

Socialiştii, care nu au susţinut proiectul au înaintat mai multe amendamente, iar potrivit Regulamentului Parlamentului, acestea urmau a fi discutate în cadrul comisiilor şi abia apoi proiectul ar fi putut fi supus votării în lectura a doua. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară a ţinut morţiş să voteze şi în lectura a doua acest proiect de lege. Astfel, pentru el au votat 59 de de deputaţi, membri ai PD, PPE, PL şi PLDM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...