(DOC) Parlamentul aprobă proiectul PD privind „combaterea propagandei ruse”; Amenzi de până la 100.000 lei sau chiar retragerea licenţei de emisie pentru radiodifuzorii care vor încălca legea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Posturile de televiziune şi radio din Moldova care vor retransmite programele cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic produse în Federaţia Rusă riscă amenzi între 40 şi 70 de mii de lei, precum şi între 70 şi 100 de mii de lei în cazul încălcării repetate, sau chiar să-şi piardă licenţa de activitate. Aceasta prevede proiectul Partidului Democrat privind modificarea şi completarea Codului Audiovizualului în vederea securizării spaţiului informaţional în ţara noastră, cunoscut ca proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti, votat astăzi în două lecturi.

În speţă, democraţii propun completarea Codului Audiovizualului cu sintagma „securitate informaţională” care este descris drept un „ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecţiei persoanelor, societăţii şi statului de eventuale tentative de dezinformare şi/sau de informare manipulatoare din exterior şi neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”, precum şi un şir de ajustări de ordin restrictiv.

Proiectul însă nu interzice expres „propaganda rusească”, ci permite doar „recepţionare a serviciilor de programe” din alte ţări decât Federaţia Rusă. Astfel, „în vederea asigurării securităţii informaţionale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Nerespectarea acestor prevederi va putea fi sancţionată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv cu retragerea licenţei de emisie. Nu înainte însă a fi aplicare gradual alte prevederi incluse de democraţi sub formă de amendă şi anume: „Se sancţionează cu amendă de la 40000 de lei la 70000 de lei radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii care au incălcat prevederile art. 9 alin. (2′) din prezentul cod. Pentru încălcare repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70000 de lei la 100000 de lei. Retragerea licenţei de emisie pentru incălcarea prevederilor art. 9 alin. (2′) din prezentul cod se aplică doar după aplicarea graduală a sancţiunilor prevăzute de prezentul alineat”.

Monitorizarea şi supravegherea respectării de către radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii a prevederilor prezentului Cod privind asigurarea securităţii informaţionale va intra în atribuţiile Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Deputaţii fracţiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au părăsit şedinţa Legislativului, nemulțumiți de faptul că Partidul Democrat a pus proiectul privind „combaterea propagandei ruseşti” pe ordinea de zi a Parlamentului.

Cu votul a 61 de deputaţi PD, PLDM, PL şi grupului PPEM proiectul a fost votat în două lecturi.

De menționat că, după ce miercuri, presa rusă a anunțat că oligarhul şi liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc este învinuit de comiterea a cel puţin două omoruri, fapt pentru care Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse a înaintat în Judecătoria Basmannîi o cerere de reținere a lui Plahotniuc în lipsa acuzatului, acesta fiind dat în căutare internaţională, PD a pus proiectul privind „combaterea propagandei ruseşti” pe ordinea de zi a Parlamentului. La moment, proiectul este dezbătut în cadrul şedinţei Legislativului, urmând a fi aprobat în două lecturi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...