„Bonjour! Comment ça va?”. Tips&Trick pentru o pregătire eficientă de examenele de cunoaștere a limbii franceze, DELF și DALF

Franceza este a doua cea mai populară limbă din lume, fiind ușor întrecută de engleză. Vorbită oficial în 29 de țări, de peste 300 de milioane de oameni, este bine cunoscută și în Republica Moldova. Diplomele de cunoaștere a ei, precum DELF sau DALF, sunt recunoscute la nivel mondial și, de asemenea, sunt o alternativă pentru susținerea examenului de bacalaureat, deținătorii diplomelor primind nota 10 din oficiu. Cu ocazia apropierii sesiunilor de examene, echipa #diez ți-a pregătit niște sfaturi utile, care te vor ajuta să te pregătești ușor pentru testări.

Cunoștințele acumulate la lecțiile de la școală, cursurile de pregătire oferite de școli private de studiere a limbilor străine, Alianța Franceză din Moldova sau alternative ale acestora cer o întărire cu studiul de sine stătător al francezei. Deoarece cel mai bun mod de a învăța este distrându-te, iată cu ce activități à la française te poți delecta.

# Privește filmele franceze în original

O simplă căutare pe Google te poate duce la zeci și sute de linkuri spre filme franceze, iar dacă îți place un regizor/actor/scenarist francez, nu ezita să îi cauți lucrările în original. Dacă pentru început îți pare dificil, activează subtitrele.

(Recomandare personală: Printre regizorii mei preferați se numără și unul francez: Xavier Dolan. Pelicule ca J’ai tué ma mère, Juste la fin du monde sau Mommy sunt o practică minunată a limbii franceze. Xavier este un regizor canadian. În unele filme se păstrează accentul de peste Atlantic, ceea ce îți oferă încă un plus spre cunoașterea multilaterală a francezei vorbite.)

 

Juste-la-fin-du-monde

# Caută filmele în versiune franceză

Dacă ții mult să privești un film care nu este original în franceză, caută titlul filmului și adaugă „VF” (version française). Mulțimea de linkuri te va ghida spre site-uri noi cu filme valoroase.

Desenele animate sau filmele pe care le priveai când erai mic, al căror scenariu îl știi „par coeur”, sunt o sursă bună pentru învățarea noului vocabular.

 

_rfNVXR2xQbcoqfRpQNqv4XXXL4j3HpexhjNOf_P3YmryPKwJ94QGRtDb3Sbc6KY

# Muzica

Dacă „muzica este răspunsul la orice întrebare”, cazul acesta nu este o excepție. Artiști renumiți precum Stromae, Jacques Brel, Edith Piaf, ZAZ etc. sunt o sursă de insiprație și un vocabular bun. Caută titlul piesei + paroles pentru a găsi cuvintele.

 

7902e6c9b8e84232b3b5b192796cffd6

# Cărți

„Comprehension ecrite”, cea de-a doua parte a examenului de cunoaștere a limbii franceze, se bazează pe înțelegerea textului scris. Romanele, nuvelele, eseurile franceze pot fi găsite în librăriile, bibliotecile din oraș sau în versiuni electronice pe Scribd, Kindle etc. Începătorii pot să aleagă povești sau basme în franceză, deoarece vocabularul destinat copiilor este unul clasic și rafinat.

(Recomandare personală: „Micul Prinț” de Antoine de Saint Exupery are un vocabular accesibil și un subiect ușor de perceput. Pentru o lectură mai avansată, recomand Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir.)

 

le petit prince_facebook_coverphoto

# Folosește aplicații de învățare a limbii

Aplicații precum DuoLingo, Améliorez Votre Français etc. îți determină nivelul de cunoaștere a francezei printr-un test expres. Conform nivelului tău, aplicațiile îți propun un set de exerciții pentru a-ți astupa lapsusurile.

 

frenchcrazy.com-2

# Urmărește posturile TV și Radio franceze

TV5Monde este cel mai cunoscut post TV de noutăți din Franța. Agence France Presse sau alte surse de informare îți vor servi un bun ghid spre înțelegerea francezei vorbite și scrise. Deseori, site-urile propun și exerciții de înțelegere a spoturilor sau infomațiilor oferite.

 

tv5monde-800x430

# Schimbă limba la telefon și calculator

Deși poate să pară fără vreun folos, schimbând limba la telefoane mobile, calculatoare, televizor, înveți termeni importanți, folosiți în rutină, pe care, poate, i-ai trecut cu vederea. De asemenea, poți schimba limba pe rețelele de socializare.

aid2428595-v4-728px-Change-the-Facebook-Site's-Viewing-Language-Step-16

Bonne Chance!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente