21:33:51 28.03.2024
Stiri

Vitalie Nagacevschi: „Mandatul de arestare emis de Rusia pe numele lui Plahotniuc este ilegal și nu va avea finalitate. Până și procurorii ruși știu asta”

Politică 07.12.2017 12:40 Vizualizări4467 Autor: Ziarul National
Vitalie Nagacevschi: „Mandatul de arestare emis de Rusia pe numele lui Plahotniuc este ilegal și nu va avea finalitate. Până și procurorii ruși știu asta” unimedia.info


Avocatul Vitalie Negacevschi este sceptic că Interpol va accepta solicitarea organelor de urmărire penală din Rusia de a-l anunţa în căutare internațională pe liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc. Asta pentru că reprezentanții organelor de drept din Rusia ar fi comis mai multe încălcări de procedură, iar arestarea dispusă la Moscova, în general, ar fi ilegală.

Așa a comentat Nagacevschi informaţiile apărute în presa rusă, conform cărora Plahotniuc ar fi fost dat în căutare internaţională pentru comiterea a cel puţin două omoruri.

„Eu cred că ei (procurorii ruşi) nu sunt ipocriţi şi ei înţeleg că arestarea pe care ei au dispus-o este una absolut alogică şi ilegală. E vorba despre nişte fapte reproşate domnului Plahotniuc şi Rusia îşi manifestă interesul extrateritorial, adică este vorba despre anumite fapte, pretins comise de către domnul Plahotniuc, în afara teritoriului Federaţiei Ruse. În cazul în care este vorba despre extrateritorialitate, ar fi fost logic ca toate acţiunile să fie făcute în baza tratatelor internaţionale sau convenţiilor internaţionale”, a menționat Vitalie Nagacevschi în cadrul emisiunii „Politica”, de la TV8, transmite adevărul.ro.

Citește și: Gămurari DEMONTEAZĂ acuzațiile la adresa lui Plahotniuc: „Decizia de arestare a liderului PD a fost atacată în instanță, deși acesta nici măcar NU ȘTIA despre ea”

În acelașii context, avocatul a subliniat că între R. Moldova şi Rusia există tratat bilateral, există Convenţia CSI şi Convenţia europeană.

„Astfel, toate comunicările în privinţa domnului Plahotniuc, inclusiv solicitarea prezenţei lui în faţa instanţei de judecată, urmau să fie făcute în baza acestor tratate internaţionale. În cazul în care a fost pronunţată o hotărâre fără respectarea unor rigori foarte stricte şi clare, este evident că nimeni niciodată nu o să accepte ca să fie utilizat pentru obţinerea unor rezultate evident viciate de procedură”, a precizat Nagacevschi.

În opinia avocatului, dacă organele de drept din Rusia se vor adresa la Interpol, „probabilitatea ca Interpol o să accepte anunţarea în căutare a domnului Plahotniuc este foarte mică”. „Ei asta înţeleg, de aceea niciodată nu o să se adreseze”.

La rândul său, șeful Biroului Interpol din R. Moldova, Viorel Ţenţiu, respinge informaţia apărută în presa rusă. Potrivit lui Țențiu, Plahotniuc nu se află în baza de date Interpol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md