Investigație Rise.md. Clădirea cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță” urmează să fie demolată

Cover-Palatul-Sindicatelor
Foto: RISE Moldova

Palatul de Cultură al Sindicatelor din sect. Râșcani al Capitalei va fi demolat. Pe 24 noiembrie, actualul proprietar – Regata Imobiliare – a obținut acordul Primăriei. În locul mastodontului sovietic se va înălța un „centru comercial”. Clădirea a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistență în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), scrie rise.md.

Vânzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de gajări consistente, vecini demolați și tranzacții cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului”.

La intrarea în clădire, două pisici zgribulite se încâlcesc fără frică printre picioarele puținilor vizitatori. Sunt surorile Strelka și Belka, ne asigură paznicul Leonid, un bărbat chelios până în moalele capului. Parterul – cu coridoare largi, reci și întunecoase, tipice construcțiilor sovietice, străjuit de un basorelief cu motive originare -, găzduiește un amalgam pestriț de afaceri: agenții de turism, companii de taxi, de creditare, de transport internațional de pasageri și colete, de închirieri auto și, până mai ieri, și un club de noapte.

„Într-o zi au venit mai mulți și au forat totul de jur-împrejur și au făcut planul de demolare a clădirii. Dar aici este apă. Patru metri și dai de apă. De mai multe ori au încercat să o demoleze, să construiască în loc un centru comercial. Nu știu ce se va întâmpla mai departe”, povestește paznicul palatului, plimbându-se încolo-ncoace cu mâinile ascunse adânc în buzunarele gecii de fâș.

PACHETUL „PALATUL & GUGUȚĂ”

Palatul de Cultură al Sindicatelor și-a schimbat proprietarul în iulie 2017, după ce Regata Imobiliare SRL l-a cumpărat de la Capital Investments SRL (Detalii, AICI). Asociat unic al Regata Imobiliare figurează Ceslav Ciuhrii, businessman din Republica Moldova cu afaceri și în România, preponderent în domeniul farmaceutic (Detalii, AICI). Este fost proprietar al restaurantelor Cactus și Mi Piace din Chișinău.

Ciuhrii a preluat Regata Imobiliare la mijlocul lui 2016, pe când firma purta denumirea Ani-Roada Gliei, contra sumei de aproape două milioane de euro. Vânzătorul, Merav Finance BV, e o companie olandeză parte a holdingului imobiliar Adama Holding Public LTD, care activează în România și în țările Europei de Est și Centrale. Anterior, Merav Finance B.V. a mai figurat asociat în companii din Republica Moldova, de regulă fiind vorba de firme care aveau în proprietate terenuri pentru construcții.

La momentul preluării, Regata Imobiliare deja era proprietara unui teren de pe bd. Mircea cel Bătrân din sect. Ciocana pe care este planificată construcția unui magazin Kaufland (Detalii, AICI și AICI). Tot în eventualitatea dezvoltării rețelei Kaufland a fost cumpărat și Palatul de Cultură al Sindicatelor, amplasat într-o zonă strategică din sect. Râșcani al Capitalei. „Terenul din str. Kiev (palatul – n.r.) s-a vândut numai împreună cu [fosta cafenea] „Guguță”. Avem investitori pentru acel teren și am fost nevoiți să-l luăm și pe acesta”, ne-a declarat Ceslav Ciuhrii la scurt timp de la preluarea celor două imobile.

Continuarea articolului o găsiți pe site-ul rise.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente