Reacţiile Departamentului SUA, UE, ONU şi Palestinei după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Departamentul de Stat al SUA va începe „imediat” pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, întărind securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a anunțat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson. Asta în condiţiile în care, potrivit lui, decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului reprezintă „o adecvare la realitate a prezenței americane”, deoarece parlamentul, Curtea Supremă, președinția și serviciile premierului israelian sunt amplasate în acest oraș”. De altă parte, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră că statutul orașului Ierusalim nu poate fi soluționat decât printr-o „negociere directă” între israelieni și palestinieni, iar Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump.

„Aspirațiile ambelor părți (israeliană și palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state”, a subliniat șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, „poziția fermă” a UE potrivit căreia „statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului și a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspirațiilor ambelor părți”. Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene față de „reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluție bazată pe două state”, singura perspectivă în opinia sa „de a garanta pacea și securitatea atât a palestinienilor cât și a israelienilor”.

Totodată, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat miercuri că Ierusalimul este „capitala eternă a statului Palestina”, drept răspuns la anunțul făcut în aceeași zi de președintele american Donald Trump prin care a recunoscut Orașul Sfânt drept capitală a Israelului, informează Reuters. „Aceste măsuri reprobabile constituie o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace și reprezintă o declarație conform căreia Statele Unite s-au retras din rolul pe care l-au jucat în ultimele decenii de sponsor al procesului de pace”, a spus Abbas, care a adăugat că decizia încurajează Israelul „să continue politica de ocupație, colonizare, apartheid și epurare etnică”.

„Prin această declarație, (Trump) a ales să încalce toate rezoluțiile și acordurile internaționale și bilaterale și să contrazică consensul internațional exprimat prin luările de poziții ale mai multor țări din întreaga lume”, a acuzat liderul palestinian.

Tot cu referire la acest subiect, premierul israelian Benjamin Netanyahu a menţionat că orice acord de pace cu palestinienii trebuie să includă Ierusalimul drept capitală a Israelului. Acesta a calificat decizia lui Trump drept „o piatră de hotar importantă în istoria Ierusalimului” şi i-a mulţumit acestuia pentru „decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo”. „Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite”, a mai declarat Netanyahu, care a promis totodată să mențină „status quo-ul” locurilor sfinte din Ierusalim.

„Nu există alternativă la soluția (coexistenței, n.r.) a două state cu Ierusalimul drept capitală a Israelului și a Palestinei”, a spus la rândul său secretarul general al Organizaţiei Națiunilor Unite, Antonio Guterres, la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...