/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Plahotniuc, învinuit în Rusia. Procurorii au cerut arest preventiv pentru liderul PDM

missing
06 decembrie 2017, ora 19:10

Potrivit agenției ruse Interfax, Vlad Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională pentru tentativă de omor. Acesta este inclus pe o listă a persoanelor date în căutare. De dimineață, portalul „Rosbalt” a scris că, fiind membru al unei grupări, Vlad Plahotniuc ar fi omorât, „cu deosebită cruzime cel puțin două persoane”. Articolul nu menționează însă motivul crimei, precizând doar că omorul s-ar fi produs nu pe teritoriul Rusiei, dar nici nu se spune în ce țară anume. Totodată, purtătorul de cuvânt al judecătoriei regiunii „Basmannîi” a declarat pentru agenția rusă Interfax ca Plahotniuc este cercetat pentru tentativa de omor a unei persoanei și a fost anunțat în căutare internațională.

Atunci când se dă în căutare internațională și dacă există bănuiala rezonabilă că nu este o chestiune politică , dar pur juridică atunci funcționează foarte bine mandatul de arest. Este o farsă care este făcută de cineva care nu-i doresc bine Partidului Democrat și liderului PD. Să înțeleg că domnul Plahotniuc nu are de ce să să teama să se pornească în țară. Eu ca jurist nu văd nici o teamă și nici o problemă”, a declarat Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Pe portalul instanțelor de judecată au fost publicate informații potrivit cărora, procurorii au depus un demers prin care solicită arestarea preventivă a lui Vlad Plahotniuc. Demersul a fost înregistrat săptămâna trecută la Judecătoria regiunii „Basmannîi”.Dosarul deja a fost repartizat unei magistrate. Data primei înfățișări nu a fost, însă, stabilită deocamdată.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a spus că a aflat despre pretinsa cauză penală din presă.

Dorința este una de a șantaja politic atât Partidul Democrat cât și liderul său, dar și guvernarea Republicii Moldova. Și este îndreptată în contextul anului 2018 care este un an electoral și probabil sunt interesele inclusiv și a Federației Ruse”, susține Gamurari.

Reprezentanții Procuraturii Generale a Republicii Moldova au declarat că nu au fost informați de către autoritățile din Federația Rusă în privința acestui caz.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, figurează și în alte cauze penale inițiate peste hotare. Săptămâna trecută, liderul PDM a pierdut un proces de judecată inițiat în România împotriva omului de afaceri Adrian Porumboi. Avocații democratului au cerut ca Porumboiu să nu-i mai rostească numele în nicio împrejurare. Asta după ce businessmanul a declarat că Plahotniuc ar sta în spatele grupului Trans-Oil, care i-a cumpărat afacerile.

Și DIICOT din România a anunțat că a pornit o cauză penală „in rem”, în care este vizat Vlad Plahotniuc. Asta după ce omul de afaceri Veacesalv Platon, acum în arest, a depus un denunț prin care a cerut procurorilor români anchetarea lui Plahotniuc, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, precum și pentru alte crime.

După informațiile apărute în presa rusă privind dosarul penal pe l-ar avea Plahotniuc în Rusia, astăzi, PDM a anunțat că va propune spre dezbatere în Parlament proiectul de lege privind modificarea Codului audiovizualului – inițiativa având ca obiectiv lupta cu propaganda externa. Asta în condițiile în care însuși Vlad Plahotniuc este proprietarul unui post de televiziune care retransmite programe rusești în Republica Moldova.

Reporter: Sergiu Niculiță

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram