Putin anunță că Rusia nu va boicota JO 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia „nu-i va împiedica” pe sportivii săi care vor să participe la JO 2018 sub steagul olimpic, a anunțat miercuri președintele rus Vladimir Putin după decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de suspendare a Rusiei.

„Fără cea mai mică îndoială, noi nu vom opune niciun un blocaj, nu-i vom împiedica pe sportivii noștri să ia parte” la Jocurile Olimpice de la PyeongChang, între 9 și 25 februarie, a declarat Putin, citat de agențiile ruse de presă, la o întâlnire cu muncitorii de la o uzină din Nijnîi Novgorod (Volga).

Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru dopaj instituționalizat, dar unii dintre sportivii săi vor fi autorizați să participe la competiția organizată la PyeongChang (Coreea de Sud) între 9 și 25 februarie, sub drapelul olimpic și în condiții stricte.

Această decizie luată din motive sportive este o premieră în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă și vine într-o perioadă în care Rusia este acuzată că a introdus un sistem de dopaj instituționalizat între 2011 și 2015, mai ales la JO 2014 pe care le-a organizat la Soci.

CIO urmează astfel, după doi ani, calea trasată de Federația internațională de atletism (IAAF), care a suspendat Rusia pe 13 noiembrie 2015 după dezvăluirile despre un dopaj sistematic acoperit de autoritățile ruse în prima disciplină olimpică. IAAF le-a permis atleților ruși care au dovedit că nu s-au dopat să participe sub drapelul olimpic la JO 2016 de la Rio, apoi la Mondialele de la Londra din 2017.

La aproape 17 luni de la dezvăluirile din iulie 2016 ale raportului McLaren despre dopajul de stat în sportul din Rusia între 2011 și 2015, cu implicarea Moscovei și a serviciilor secrete (FSB), CIO a hotărât deci să-și asume responsabilitățile și să sancționeze Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...