Mişcarea #MeToo, desemnată „persoana anului 2017″ de revista Time

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mişcarea online de conştientizare a hărţuirii şi abuzului sexual #MeToo a fost desemnată, miercuri, „persoana anului 2017″ de editorii revistei americane Time.

„Aceasta este cea mai rapidă mişcare socială pe care am remarcat-o în ultimele decenii şi a început prin acte individuale de curaj ale mai multor sute de femei – şi unii bărbaţi, de asemenea – care au făcut publice propriile poveşti”, a spus editorul-şef al publicaţiei Time, Edward Felsenthal, într-o declaraţie pentru emisiunea NBC „Today”.

Peste 50 de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar compania de producţie pe care a cofondat-o a decis să-l demită, conform Agerpres.

În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul „#MeToo” („Şi Eu”, n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.

Publicaţia americană Time desemnează o personalitate a anului începând din 1927.

În 2016, titlul de „persoana anului” i-a revenit lui Donald Trump. De-a lungul timpului, acest titlu a mai revenit unor personalităţi precum Angela Merkel, papa Francis, Barack Obama, Mark Zuckerberg şi Vladimir Putin.

În ciuda titulaturii, de-a lungul timpului au fost mai multe grupuri de oameni desemnate „persoana anului”, aşa cum a fost cazul în 2014. Atunci, „Combatanţii Ebola”, adică medicii, infirmierele şi celelalte persoane care luptau împotriva epidemiei de Ebola în Africa de Vest, au primit acest titlu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...