Socialiștii, indignați de proiectul privind „combaterea propagandei ruseşti”: Este împotriva „statalității” Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă indignarea față de dorința Partidului Democrat și a „marionetelor acestuia” din cadrul Partidului Popular European de a adopta legea care interzice „propaganda rusă”. Reacţia socialiștilor vine după ce astăzi Partidul Democrat a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, că proiectul de lege va fi supus dezbaterilor în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului din această săptămână, anunţul venind după solicitarea privind reţinerea oligarhului Vladimir Plahotniuc în Rusia.

În absența unor rezultate palpabile în interiorul țării, singura modalitate prin care PDM poate să-și păstreze controlul asupra parlamentului și a guvernului este de a căuta inamici în afara țării și de a umfla în mod artificial subiectul său preferat privind „amenințarea rusă”, spun socialiștii.

PSRM consideră că încercarea de a interzice difuzarea programelor informative ale posturilor TV rusești reprezintă o nouă „provocare împotriva Federației Ruse, principalul partener strategic al țării noastre, și în același timp o tentativă agresivă asupra libertății de exprimare și a dreptului constituțional al cetățenilor de a primi informații”.

Citeşte şi: După solicitarea privind reţinerea lui Plahotniuc în Rusia, PD pune proiectul privind „combaterea propagandei ruseşti” pe ordinea de zi a Parlamentului

PSRM apreciază că această provocare este îndreptată în „împotriva cetățenilor Republicii Moldova, care vor fi lipsiți de posibilitatea de a primi informații”, „împotriva eforturilor Președintelui Republicii Moldova de a normaliza relațiile cu Federația Rusă”, dar şi „împotriva statalității Republicii Moldova în ansamblu, deoarece va afecta negativ procesul de reglementare a problemei transnistrene”.

„Interzicerea programelor de televiziune rusești nu va soluționa nici o problemă cu care se confruntă Moldova și cetățenii săi. Această acțiune oferă doar posibilitatea găștii PDM de la guvernare de a se linguși în mod repetat în fața stăpânilor occidentali. În același timp, liderii țărilor occidentale nu-i lipsesc pe spectatorii din Washington și Bruxelles de dreptul de a primi informații din orice sursă, inclusiv din partea Rusiei”, mai spus socialiștii.

PSRM declară că se va împotrivi inițiativei PDM și PPE de a interzice difuzarea programelor TV rusești prin toate metodele legale şi apelează la președintele Igor Dodon cu o cerere de a bloca promulgarea acestei legi în caz dacă aceasta va fi adoptată de majoritatea parlamentară controlată de PDM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...