(foto) Cum arătau site-urile din Moldova la începuturile explorării internetului de către locuitorii Moldovei

istoria internt2 faces

Echipa #diez a decis să privească un pic în analele internetului din Moldova și să vadă cum utilizatorii interacționau și se informau în perioada pre-„Moldova unul din liderii vitezei la internet”.

Pentru început am decis să vă arătăm câteva site-uri care erau destul de populare în perioada când pentru a citi ceva trebuia să știi exact adresa site-urilor, iar la școală tinerii care știau mai multe site-uri erau printre cei mai trendy.

Ulterior vă vom arăta și alte platforme care au influențat ceea ce există azi pe internetul din Moldova.

Ournet.md 1998

istoria internt2 ournet

Ournet.md era practic mini-google-ul din Moldova, aici puteai afla alte site-uri care mai există din Moldova, un pic de știri și lucruri care existau din mai multe domenii.

Mail.md 1999

istoria internt2 mailmd

Mail.md a fost primul serviciu de poștă electronică gratuit din Moldova. Uneori când poștele externe nu lucrau, apelai la @mail.md.

Server.md 2001

istoria internt2 servermd

Server.md a fost una din primele comunități de IT din Moldova, care adunau mai mult administratorii de rețea, iar cum spunea una din știrile din 2001: „Mișcarea Open Source s-a spars”.

Faces.md 2001 / 2002

istoria internt1 faces

istoria internt2 faces

Faces.md a fost prima cea mai populară rețea de socializare, deși în 2001 aceasta a apărut exclusiv pentru vorbitorii de limbă rusă, ulterior aceasta s-a adaptat și pentru cei care vorbeau româna. Upcik!

Azi.md 2002

istoria internt2 azi

Azi.md a fost unul din primele site-uri de știri din Moldova, care mai apoi a pierdut teren față de boom-ul site-urilor de știri care au apărut ulterior.

mcc.md 2004

istoria internt2 mcc

Moldova Cyber Comunity era o pagină care se vroia un director de informație, atât numere de telefon utile, evenimente din Chișinău, rutele transportului public, ce va arăta la TV, cât și să adune profesioniști IT în jur, și să vândă servicii de providing de internet. Pe urmă aceasta a falimentat.

Dacă vă mai amintiți site-uri din Moldova care v-au influențat, lăsați adresele în comentarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente