22:19:45 28.03.2024
Stiri

Președintele Igor Dodon, despre DOSARUL penal deschis pe fapte comise pe timpul când ocupa funcția de ministru al Economiei: „Această investigație este binevenită”

Politică 06.12.2017 13:00 Vizualizări4271 Autor: Ziarul National
Președintele Igor Dodon, despre DOSARUL penal deschis pe fapte comise pe timpul când ocupa funcția de ministru al Economiei: „Această investigație este binevenită”


Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a intentat un dosar penal pe 15 noiembrie curent în care sunt vizați președintele Igor Dodon și lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi, pentru contractul încheiat în anul 2008 de import al energiei electrice în R. Moldova din Ucraina.

Atunci, Greceanîi era premier, iar Dodon - ministrul al Economiei.

Dosarul a fost deschis în baza unei solicitări depuse de mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu, care au calculat că cei doi ar fi prejudiciat cetățenii R. Moldova cu aproape 15 milioane de dolari.


Sursa foto: Valeriu Pașa, Facebook

Potrivit lor, în aprilie 2008, Greceanîi a semnat o dispoziție prin care îl împuternicea pe Dodon să meargă la Kiev să semneze un contract de livrare a energiei electrice pentru consumatorii din R. Moldova. Astfel, în mai 2008, R. Moldova cumpăra energie electrică de la doi furnizori - ГПВД Укринтерэнерго din Ucraina și Молдавская ГРЭС din regiunea transnistreană, cu 3,9 cenți pentru un kilowatt.

Totuși, la puțin timp în schemă a apărut o firmă-căpușă din Ungaria, „Energo-Partner” Kft, care la început livra 30 la sută din energia electrică la preț de 5,3 cenți per kilowatt, iar în iulie același an livra deja 72% din volumul total de energie electrică. Mai mult, această companie a majorat prețul în luna octombrie 2008 la 5,8 cenți pentru un kilowatt.

Astfel, cetățenii R. Moldova au plătit cu aproape 15 milioane de dolari mai mult pentru energia electrică în perioada mai-decembrie 2008, decât ar fi cumpărat direct de la furnizorul din Ucraina, bani care ar fi ajuns în anumite buzunare.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Igor Dodon a calificat drept „binevenită” această investigație a procurorilor.

„Din informațiile de care dispunem, este ceva ordinar pentru verificarea unor petiții înaintate de mai multe ONG-uri. Mai mult ca atât, consider că chiar este binevenită această investigație pentru a pune capăt insinuărilor și speculațiilor la această temă. Sunt convins că pretențiile și speculațiile unor ONG-uri sunt false și sper că, în curând, acest fapt va fi confirmat și de organele de drept”, a declarat Igor Dodon pentru Ziarul NAȚIONAL.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md