'Este scârbos?' şi 'Veţi vedea microbi din spaţiu?' sunt, probabil, cele mai comune două întrebări pe care le primim în legătură cu această lucrare', a mărturisit într-un comunicat unul dintre autorii studiului, David Coil, microbiolog la Universitatea din California (UC). 'Legat de prima (întrebare), pe Pământ suntem înconjuraţi de microbi, în general inofensivi, şi am observat o comunitate microbiană în mare parte similară pe ISS. Aşadar, probabil că nu e nici mai mult, nici mai puţin greţos decât o sufragerie', a spus acesta.

În legătură cu cea de-a doua întrebare, Coil a precizat că 'din moment ce ISS este complet închisă, microbii din interiorul staţiei provin de la oamenii aflaţi pe ISS şi de la produsele care le sunt trimise' de pe Pământ.

ISS găzduieşte cel puţin 12.554 de specii microbiene distincte, iar procentul speciilor foarte asemănătoare cu agenţii patogeni umani cunoscuţi este echivalentă cu cea din mediile antropice de pe Pământ, se precizează în studiu.

'Flora microbiană de pe suprafeţele de pe ISS seamănă foarte mult cu cea de pe locuitorii acesteia, ceea ce nu este surprinzător ţinând cont că ei sunt sursa principală', a explicat Jenna Lang, una dintre autorii studiului. Aceasta a mărturisit că cercetătorii au constatat 'cu bucurie' faptul că 'diversitatea (microbilor de pe ISS) este destul de mare, ceea ce indică faptul că nu este vorba despre o comunitate microbiană 'bolnavă''.

Proiectul MERCCURI s-a născut în urma unei colaborări între UC şi alte organizaţii printre care se numără Science Cheerleader, un grup de foste sau actuale majorete care au urmat cariere în domeniul ştiinţei şi al matematicii.

În cadrul unui studiu realizat anterior de echipa Project MERCCURI, au fost trimise pe ISS 48 de mostre de bacterii colectate din Statele Unite, iar în urma analizelor a fost descrisă o bacterie care s-a dezvoltat mai bine în spaţiu decât pe Terra, notează Xinhua.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul 'PeerJ'.