Europarlamentar: UE nu are încredere în Guvernul de la Chișinău pentru că „ar putea fugi cu banii”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chișinăul nu a recâștigat încrederea Uniunii Europene, în pofida încercărilor puterii de la Chișinău de a demonstra moldovenilor acest lucru.

O spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care afirmat într-un interviu pentru report.md că relația dintre UE și Republica Moldova se bazează în prezent pe condiționalități.

„Avem un Guvern care spune că este pro-european, dar nu îndeplinește ceea ce și-a asumat în relația cu UE. Și UE a înțeles acest lucru. De aceea, când ai în față, la Chișinău, un Guvern în care nu ai încredere, trebuie mereu să pui condiții, să scrii totul pe hârtie, să faci un acord pre-nupțial… Nu ai încredere, pentru că ar putea fugi cu banii. Noi vrem să ajutăm cetățenii Republicii Moldova, vrem să alocăm cât mai multe fonduri europene în Republica Moldova, dar vrem să știm că acești bani ajung acolo unde le este locul. Același lucru vor și cetățenii Republicii Moldova. Aceștia ne spun: – Nu mai aruncați cu bani spre Chișinău, fiindcă banii ajung doar în câteva buzunare, iar școlile noastre nu sunt mai bune, spitalele noastre nu sunt mai bune, administrația publică nu e reformată, canalizarea în satul meu nu e mai bună, electricitatea nu e mai bună… De aceea, spunem următorul lucru: Da, fondurilor europene pentru Republica Moldova, dar atâta timp cât ai un Guvern în care ai pierdut încrederea, fiindcă ți-a spus una dimineață, dar a făcut alta după amiază, ai nevoie de condiționalități la fiecare pas”, a declarat Mureșan.

El a mai spus că Uniunea Europeană este disponibilă să ofere în continuare bani Republicii Moldova, doar că aceștia încă nu ajung la Chișinău deoarece guvernarea nu-și îndeplinește promisiunile.

„Noi avem bani chiar acum și vrem să-i dăm. Dacă nu ar fi fost modificată legislația electorală contra avizului Comisiei de la Veneția, care este organul european cu autoritate maximă în materie de legislație electorală, atunci Republica Moldova ar fi primit deja 100 de milioane de euro ca ajutor de la UE în acest an. Guvernul s-a hazardat pe un drum pe care UE a spus foarte clar: – Nu mergeți! Și, de aceea, noi am spus: Pentru moment nu putem trimite acei bani până nu îndepliniți condiționalitățile pe care le-am stabilit”, a precizat alesul european.

Potrivit acestuia, „miza adevărată este crearea unei clase politice cu adevărat pro-europene, care să-și asume deschis cursul pro-european al Republicii Moldova”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...