BNM a coborât cu jumătate de punct procentual rata dobânzii-cheie, de la 7% la 6,5%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 5 decembrie curent, a adoptat prin vot unanim diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7% până la 6.5% anual.

De asemenea, s-a decis diminuarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 10% până la 9.5% anual şi la depozitele overnight cu 0.5 puncte procentuale, de la 4% până la 3.5% anual.

Totuşi, BNM a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul, dar şi norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza celor mai recente analize macroeconomice și ajustării prognozei inflației pe termen scurt și mediu pe fondul latenței transmisiei impulsurilor de politică monetară asupra inflației. Astfel, inflația în luna octombrie 2017 a atins nivelul său maximal și începând cu luna noiembrie 2017 are o traiectorie descendentă.

În perioadele ce urmează, configurarea politicii monetare se va efectua în funcție de riscurile și incertitudinile asociate procesului inflaționist, anunţă reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...