Saakașvili a primit ultimatum din partea autorităților de la Kiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a anunțat marți seară că fostul președinte georgian Mihail Saakașvili are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta în fața anchetatorilor ucraineni, după ce marți susținătorii săi l-au ajutat să scape blocând furgoneta poliției care îl transporta, transmite Reuters.

„Cred că, mergând personal la anchetatorii SBU (serviciul de securitate) începând de miercuri de la ora 09:00, Mihail Saakașvili poate ajuta țara noastră — pe care o iubește — să evite șocuri care nu sunt necesare. După 24 de ore, întregul sistem de aplicare a legii din Ucraina va face tot ce este necesar pentru a-l aduce la Mihail Saakașvili în fața anchetatorilor”, a spus oficialul ucrainean.

Saakașvili, devenit opozant al actualului regim de la Kiev, a fost eliberat marți la scurt timp după reținerea sa de către poliția ucraineană, câteva sute de susținători ai săi blocând furgoneta care îl transporta. El a coborât din vehicul și apoi s-a îndreptat către parlament însoțit de simpatizanții săi.

Din cauza mulțimii compacte de oameni care a înconjurat furgoneta poliției, nu a fost posibil să se afle dacă eliberarea fostului șef al statului georgian a fost rezultatul unei acțiuni în forță a susținătorilor lui sau dacă poliția a cedat în fața acestora.

Fostul președinte al Georgiei, opozant declarat al președintelui Petro Poroșenko după ce acesta i-a retras cetățenia ucraineană, a fost reținut marți dimineață pentru mai multe ore în urma unei percheziții la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakașvili susține că este o înscenare făcută la ordinul președintelui ucrainean.

Mihail Saakașvili este bănuit că a vrut să ‘preia puterea prin forță’ în timpul manifestațiilor contra corupției, indicase anterior Iuri Luțenko.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...