/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Peste 15 mii de fete vor fi vaccinate opțional pentru prevenirea cancerului de col uterin

missing
05 decembrie 2017, ora 18:12

Femeia din imagine are 53 de ani și a fost diagnosticată cu cancer de col uterin cu două luni în urmă. Nici prin cap nu-i dădea că s-ar putea îmbolnăvi de așa ceva. Acum este internată în secția de radioterapie a Institutului Oncologic: „Am avut dureri în abdomen. Aveam slăbiciune, am pierdut din kilograme”.

Când ea avea 10 ani, despre acest vaccin, în țara noastră, nici nu se știa: „Eu am auzit de acest vaccin și cred că este binevenit, mai ales pentru tinerii care încep de pe acum viața sexuală”.

Este al doilea an când Republica Moldova beneficiază de vaccin pentru prevenirea cancerului de col uterin. Cele peste 4 mii de doze, fabricate în SUA, sunt destinate prevenirii apariției bolilor provocate de Virusul Papiloma Uman.

„Ne-am asumat sarcina de a implementa acest program demonstrațional GAVI cu introducerea vaccinului anti HPV care este unul absolut necesar”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul sănătății.

„Astăzi pur și simplu ar fi un păcat, având în mână un instrument de sănătate publică, cum este vaccinarea profilactică contra acestei infecții, să nu-l implementăm”, a menționat Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică.

Cursul integral de vaccinare constă în administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin șase luni. Acesta nu face parte din lista vaccinurilor obligatorii și va fi administrat gratuit. Chiar și așa puține mămici spun că și-ar vaccina copiii. E prea devreme, spun unele.

„Consider că e prea devreme, nu știu. Sistemul hormonal nici nu e pregătit”.

„Cred că nu. M-aș gândi pentru mai târziu. Sunt micuți pentru așa vaccinuri”.

Astăzi a început repartizarea vaccinurilor pe la instuțiile medicale din țară. Cei care vor să beneficieze de vaccin, trebuie să treacă mai întâi un examen medical.

„Noi am ridicat 37 de doze pentru 37 de fetițe din anul 2007”, a declarat Ina Titioi, reprezentant al centrului medical.

TÎn total, urmează a fi vaccinate 15 mii de fete cu vârsta de 10 ani. Campania de vaccinare va demara peste 2 zile. Din 2010, anual, în Republica Moldova, se înregistrează aproximativ 300 de noi cazuri de cancer de col uterin. Conform statisticilor oficiale, din cauza acestei boli, în Moldova, la fiecare două zile, moare câte o femeie.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram