/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ CPR Moldova: Reprezentanții Guvernului recunosc că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democrația

missing
05 decembrie 2017, ora 16:48

Într-un comunicat al organizației, CPR Moldova amintește că împreună cu alte organizații neguvernamentale, a preîntâmpinat despre faptul că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democrația, pluralismul de opinie și reprezentarea cetățenilor. Deși aceste efecte negative au fost negate de autorități pe parcursul anului, după schimbarea sistemului electoral, efectele sunt recunoscute ca și realitate de către reprezentanții guvernului.

Potrivit lor, în cadrul unei emisiunii, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, s-a referit explicit la patru subiecte despre care am bătut alarma – votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripțiilor și legitimitatea unei persoane devenită deputat din primul tur (acumulând numărul cel mai mare de voturi față de contracandidații săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%).

Totuși, ei menționează că nu au fost abordate subiectele următoare, care, de asemenea, afectează negativ reprezentativitatea: reprezentarea femeilor, a minorităților, finanțarea netransparentă a partidelor, dezavantajarea partidelor mici (deci a pluralismului de idei).

Amintim că, mai mulți reprezentanți ai societății civile planifică să inițieze un referendum legislativ pentru a anula trecerea la sistemul electoral mixt.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram