Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Creşterea numărului de servicii sociale în municipiul Chișinău în anul 2018

   2015

Primăria municipiului Chişinău îşi propune extinderea numărului de servicii sociale prestate cetățenilor în anul 2018. Una din inițiativele în acest sens se referă la crearea Serviciului se îngrijire socială la domiciliu contra cost.

Ideea vine ca urmare a  solicitărilor adresate Direcției generale asistență socială referitor la  prestarea serviciilor sociale la domiciliu contra cost, în condițiile în care, în prezent, potrivit legislației, anumite categorii de cetățeni nu întrunesc criteriile de eligibilitate pentru acest serviciu gratuit. Potrivit responsabililor din cadrul Direcţiei generale asistenţă socială, acest proiect ar fi benefic pentru bugetul municipiului, pentru că mulți solicitanți au copii peste hotare şi sunt dispuși să plătească o anumită sumă de bani în schimbul ajutorului din asistenților sociali.

Un regulament în acest sens urmează a fi elaborat de către Direcția generală asistență socială, până la 20 ianuarie 2018. În prezent,  de servicii de îngrijire la domiciliu beneficiază gratuit 2073 persoane din municipiul Chișinău.

În context, primarul general interimar, Silvia Radu, a solicitat estimarea cheltuielilor și mediatizarea acestei inițiative, pentru ca viitorii beneficiari să cunoască valoarea serviciilor și să se pronunţe dacă pot face față cheltuielilor. Șefa administrației municipale a mai ținut să precizeze că a dispus majorarea bugetului pentru domeniul social în anul 2018, cu 25 milioane lei, pentru a putea acoperi cât mai multe necesități la acest capitol.

O altă inițiativă a Direcției asistență socială pentru anul 2018 este crearea în municipiul Chișinău a unui centru de plasament de tip familial, pentru persoane de vârsta a treia. Și pentru acest proiect, autoritățile își propun să fie prevăzut un anumit număr de locuri contra cost.

Direcția generală asistență socială a identificat deja un imobil în acest scop, într-o localitate din preajma Chișinăului. La fel, urmează a fi elaborat un deviz de cheltuieli, pentru ca ulterior să fie transmis Consiliului municipal pentru aprobare.

În context , primarul interimar Silvia Radu a spus că existența unui asemenea centru ar putea rezolva 3 probleme și anume - plasarea în Centru a persoanelor nevoiașe, gratuit, oferirea serviciilor respective contra cost, pentru beneficiarii care își permit acest lucru și obținerea de surse financiare în buget pentru prestarea serviciilor menționate. 

Printre obiectivele pentru anul 2018 ale Direcției asistență socială mai sunt de menționat și următoarele: achiziționarea serviciului de plasament temporar pentru persoane cu dezabilități mintale; creșterea numărului de beneficiari al serviciului de alimentație cu prânzuri la cantine de ajutor social; asigurarea accesului la serviciile de protezare, ortopedie și reabilitare orientate pentru grupurile de persoane aflate în dificultate; acordarea ajutoarelor umanitare sub formă de produse alimentare, haine, încălțăminte etc.