Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili a fost eliberat la Kiev de susținătorii săi din Mișcarea Forțelor Noi (VIDEO)


Ucrainenii încearcă să împiedice arestarea lui Mihail Saakashvilii la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00

Suporterii lui Mihail Saakașvili l-au eliberat din vehiculul forțelor de securitate, smulgându-l din mâinile agenților ucraineni, în urma unor evenimente dramatice pe străzile Kievului. Fostul președinte georgian devenit politician în Ucraina a fost reținut ceva mai devreme, când forțele de securitate au descins la apartamentul său din capitala ucraineană și l-au capturat pe acoperișul clădirii, unde acesta ieșise pentru a le vorbi suporterilor adunați la fața locului. Sute de simpatizanți i-au venit în ajutor lui Saakașvili, blocând străzile cartierului pentru a împiedica autoritățile să îl ia.

Când a fost scos din vehiculul poliției, Saakașvili și-a repetat apelurile la proteste pașnice pentru înlăturarea de la putere a președintelui Petro Poroșenko despre care spune că nu face îndeajuns pentru combaterea corupției, reformare justiției și economiei. „Vă cer să începeți proteste pașnice pentru a-l înlătura pe Poroșenko”, a spus Saakașvili, a cărui Mișcare a Forțelor Noi organizează demonstrații antiguvernamentale nonstop de aproximativ o lună.

Forțele de securitate ucrainene îl acuză pe Saakașvili, care a fost guvernatorul regiunii Odesa din 2015 până în 2016, că ar fi stabilit legături cu fostul președinte ucrainean fugit în Rusia, Victor Ianukovici. Procurorul general Iuri Luțenko a declarat la o conferință de presă că protestele lui Saakașvili ar fi finanțate de o grupare a „crimei organizate” condusă de Ianukovici.

Fost aliat al lui Poroșenko, cel care l-a invitat în Ucraina, i-a acordat cetățenia și l-a numit guvernator în Odesa, Saakașvili s-a îndepărtat de președintele ucrainean pe motiv că acesta nu i-a oferit suficient sprijin la curățarea regiunii sudice de corupție. Poroșenko i-a retras cetățenia ucraineană, dar Saakașvili a revenit în Ucraina ca apatrid în luna septembrie.

XS
SM
MD
LG