Dodon şi Greceanîi, pârâţi la Procuratură, după ce acum 9 ani, ar fi fraudat cetăţenii cu 15 milioane de dolari prin facturile la energia electrică; PCCOCS declanșează proces penal

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale au demarat un proces penal privind un contract din 2008, negociat de prim-viceprim-ministrul de atunci Igor Dodon, ministru al Economiei, preşedintele de atunci al SA Energocom, la indicaţia premierului Zinaida Greceanîi, privind tarifele la energia electrică, prin care cetăţenii Republicii Moldova au fost prejudiciați cu circa 15 milioane de dolari SUA.

„Prin prezenta, vă informă că faptele expuse în plângerile d-voastră, aferent modalității de calculare a importului energiei electrice din Ucraina în Republica Moldova, în perioada de timp mai-decembrie 2008, sunt examinate de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, în cadrul procesului penal declanșat pe acest fapt la 15 noiembrie 2017″, se arată într-un răspuns oferit activistului civic Valeriu Paşa, din partea procurorului Lilian Bacalîm.

În luna noiembrie curent, membrii unui grup de experţi în domeniul energetic, în urma analizei actelor şi deciziilor luate în luna mai 2008, au solicitat organelor judiciare să investigheze prin prisma legală acţiunile factorilor de decizie de la acea vreme.

Sursa: Facebook Valeriu Paşa

Potrivit expertului Sergiu Tofilat, schema în cauză a început în anul 2008, când, pe lângă cei doi furnizori de energie electrică, Ukrinterenergo şi Moldavskaya GRES (n.r. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană), în luna mai a mai apărut o „companie căpuşă” Energo-Partner Kft. Astfel, dacă până în luna mai întreaga cantitate de energie pe care o consuma Moldova a fost livrată de Ukrinterenergo la preţul de 3,9 cenţi per kilowat, atunci începând cu lunile mai şi iunie 2008, 30% din consumul de energie era procurat de la „compania căpuşă” cu 5,3 cenţi per kilowat.

Citeşte şi: Schemă din 2008: Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi datorează fiecărui cetăţean moldovean câte 5 dolari SUA

„Este clar că a fost pusă la cale o schemă prin care energia era procurată printr-o companie căpuşă la un preţ mai mare şi diferenţa se ducea în buzunarele responsabililor, nu ştim de pe care maluri, poate şi din Ucraina, şi din Moldova, dar asta trebuie să se clarifice organele de anchetă. Mai mult ca atât, în luna iulie, cantitatea de energie procurată prin compania căpuşă a crescut de la 30% până la 72,74% din totalul de importuri şi, în luna octombrie, preţul a fost majorat de la 5,3 la 5,8 cenţi per kilowat”, a menţionat Sergiu Tofilat anterior în cadrul unei conferinţe de presă.

Tudor Şoitu a ţinut să menţioneze care sunt solicitările faţă de Procuratura Generală. Astfel, experţii solicită Procuraturii Generale examinarea tuturor argumentelor şi probelor prezentate, precum şi a circumstanţelor expuse prin prisma articolul 274 Cod de procedură penală a Republicii Moldova „Începerea urmăririi penale”; aprecierea juridică a acţiunilor şi inacţiunilor comise de persoanele responsabile: Dodon Igor, Zinaida Greceanîi, Gusev Alexandru, „fapt care a prejudiciat cetăţenii Republicii Moldova cu peste 14,5 milioane de dolari SUA în perioada lunilor mai-decembrie 2008”, precum şi să informeze în scris cu privire la rezultatele investigaţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...