/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Curtea Constituțională a avizat inițiativa de modificare a Constituției cu privire la numirea judecătorilor

missing
05 decembrie 2017, ora 12:20

Potrivit proiectului, modificarea se referă la articolul 116 și prevede numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani) de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă. În prezent magistrații sunt numiți pe o perioadă de cinci ani, iar dacă nu au înregistrat încălcări, mandatul se prelungește.

De asemenea, se propune ca judecătorii să aibă imunitate funcțională și nu generală. Garantul independenței autorități judecătorești este CSM. Consiliul va putea înainta propuneri în procesul elaborării Legii bugetului de stat, în partea ce ține de alocarea mijloacelor financiare pentru buna funcționare a instanțelor judecătorești.

Președintele Curții, Tudor Panțâru, a declarat că, examinând proiectul de lege, Curtea a constatat că prin excluderea termenului inițial de cinci ani de numire a judecătorului se urmărește asigurarea stabilității mandatului judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă. „Curtea menționează că potrivit standardelor internaționale, siguranța mandatului constituie un element-cheie al independenței judecătorilor”, a notat președintele CC.

Cu referire la imunitatea judecătorilor, Curtea menționează că într-o societate democratică judecătorul nu poate fi la adăpostul unei imunități absolute. Potrivit normei propuse, judecătorii pot avea doar imunitate funcțională, în condițiile legii. Curtea subliniază că imunitatea funcțională a judecătorului nu este un scop în sine, ci servește independenței acestuia, judecătorul fiind în măsură să examineze cazurile fără să se teamă de răspunderea civilă sau penală pentru examinarea cu bună credință și în conformitate cu legea.

Curtea a statuat că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova poate fi înaintat spre examinarea Parlamentului. Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram