Europarlamentar: România trebuie să devină „atractivă” pentru cetățenii Republicii Moldova, dincolo de sentimente, simboluri și poduri de flori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prutul este o prăpastie, spune europarlamentarul Laurențiu Rebega cu referire le recentul summit între UE și țările din Parteneriatul Estic, unde a fost transmis clar că Republica Moldova trebuie să mai aștepte cu integrarea în Uniune. În contextul în care UE nu vrea să ia în brațe regiunea transnistreană – o bombă care zace, neexplodată, de peste două decenii, oficialul este de părere că România ar trebui să devină „atractivă” pentru cetățenii Republicii Moldova, dincolo de sentimente, simboluri și poduri de flori.

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, declara într-un intervievat de Deutsche Welle, că „Moldova, Ucraina și Georgia au încheiat deja un acord de asociere cu UE. Acesta include un acord de comerț liber foarte cuprinzător. Acum, accentul trebuie să se pună pe implementarea și aplicarea efectivă a lucrurilor care au fost convenite. Este, deci, vorba despre a face. Dacă reușim acest lucru împreună cu partenerii noștri din est, impactul asupra nivelului de trai al oamenilor din această regiune va fi imediat. Perspectiva stabilității, prosperității și păcii s-ar îmbunătăți. Cred că asta contează cu adevărat pentru cetățenii acestor țări”, iar europarlamentarul spune că „poziția Comisiei este fără echivoc”.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a declarat, la sfârșitul summit-ului că „Moldova este clar angajată pe calea europeană și, deocamdată, are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment”.

Astfel, europarlamentarul este de părere că argumentul pentru care Republica Moldova este departe de Uniune este slaba dezvoltare economică, dar şi conflictul transnistrean.

„UE nu vrea să ia în brațe o bombă care zace, neexplodată, de peste două decenii. Dar, cum nimic nu e întâmplător, chiar zilele trecute, la o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, s-au anunțat ‘progrese substanțiale’ după câțiva ani de discuții sterile. În fine, argumentul complex ar putea fi legat de insistența cu care se discută, de câteva luni, la Bruxelles și în alte capitale europene, despre Balcanii de Vest. Interesul europenilor s-a focalizat, relativ brusc, pe o regiune care e aproape enclavată în Uniune și în care se păstrează nu doar resentimente naționaliste, ci și structuri de contrabandă și crimă organizată care au ramificații în întreaga Europă. În această regiune, UE pare să pornească un experiment. Europenii vor mai degrabă să-și ‘asigure spatele’ decât să se aventureze în spațiul ex-sovietic”, spune europarlamentarul.

În context, acesta declară că primul lucru pe care ar trebui să-l facă România este să devină „atractivă” pentru cetățenii Moldovei, dincolo de sentimente, simboluri și poduri de flori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...