Igor Boțan: „Dacă lucrurile mergeau de la început cum trebuie, poate că Republica Moldova era acum foarte aproape de UE”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă lucrurile mergeau de la început cum trebuie, poate că acum Republica Moldova era foarte aproape de Uniunea Europeană cum se prevedea încă în 2009, și poate Uniunea Europeană ar fi dat și o perspectivă de integrare. Aceasta este părerea analistului politic, Igor Boţan care și-a expus opinia în cadrul unui interviu realizat de Radio Europa Liberă.

Vorbind despre cele 28 de condiții înaintate de Uniunea Europeană, în special de Comisia Europeană, pentru a acorda banii promiși Guvernului de la Chișinău, Boţan declară că acestea trebuie îndeplinite de-a lungul anului viitor, însă potrivit situației, în Republica Moldova lucrurile nu merg așa cum ar trebui să fie.

„Dacă lucrurile mergeau de la început cum trebuie, cum se prevedea încă în 2009, poate că acum Republica Moldova era foarte aproape de Uniunea Europeană și poate Uniunea Europeană ar fi dat și o perspectivă de integrare, iar acum…” spune analistul Igor Boţan.

Politicianul mai afirmă că sunt foarte multe lucruri care au fost îndeplinite nu tocmai în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

„Am auzit că autoritățile deja declaraseră că aceste primele zece condiții ca și cum sunt îndeplinite. De fapt, sunt foarte multe lucruri care au fost îndeplinite nu tocmai în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Mă refer la aspectul transparenței decizionale, la modul în care au fost argumentate reformele la care fac referință autoritățile. În primul rând, este vorba despre implementarea prevederilor Strategiei reformei administrației publice, legea privind Guvernul cum se implementează. Aceasta a fost adoptată încă în luna iulie, dar nu au fost încă elaborate documentele secundare care trebuie să arate cum vor funcționa aceste noi ministere. Sigur că s-au făcut anumite progrese, dar este prea departe să vorbim despre un impact pozitiv al acestei reforme”, afirmă Igor Boţan.

Vorbind despre legile care trebuiau implementate, dar la care autoritățile au rămas restante, analistul declară că, nu sunt cadre care să facă acest lucru, întrucât demnitarii s-au preocupat mai mult de a frauda sistemul bancar şi a împărți instituțiile statului între ei.

„Păi, sigur că nu are cine face acest lucru, pentru că înalții demnitari știm că au fost implicați în fraude bancare, în alt gen de fraude, au împărțit între ei instituțiile de drept și de reglementare. Sigur că aveau alte preocupări”, a conchis Igor Boţan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...