(VIDEO) Mihail Saakașvili a fost reținut; Confruntări în fața locuinței acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian și guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, a fost reținut marți dimineață de către forțele de securitate de la Kiev.

Acesta a fost reținut dintr-un apartament din Kiev, unde au venit sute de mascați și polițiști pentru a le face față susținătorilor fostului președinte georgian, între care s-au iscat confruntări.

Deocamdată nu este clar ce acuzații i se aduc acestuia, dar Saakașvili ar putea fi extrădat în Georgia, acolo unde puterea de la Tbilisi i-a intentat mai multe dosare penale.

Saakașvili este cea mai critică voce la ora actuală, la adresa puterii de la Kiev, pe care o acuză de corupție. De altfel, această atitudine a sa l-a costat și pierderea cetățeniei Ucrainei după ce își dăduse demisia din funcția de guvernator al regiunii Odessa.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a retras lui Saakașvili permisul de ședere în Ucraina — care i-a fost acordat în 2015 — atunci când fostul președinte georgian se afla în afara țării, în iulie. Saakașvili a încercat să intre înapoi în Ucraina în septembrie în pofida ordinului emis de autoritățile ucrainene de a nu-i permite acest lucru, alimentând astfel o încăierare între susținătorii săi și poliția de frontieră.

De la mijlocul lui octombrie, Saakașvili a făcut echipă cu politicieni din opoziție pentru a cere reforme și a-l critica pe Poroșenko.

De mai multe săptămâni, protestatari care cer să se pună capăt corupției din Ucraina au campat în fața clădirii parlamentului de la Kiev. Ei cer, printre multe altele, reformarea legislației electorale și a instanțelor anticorupție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...