00:07:23 26.04.2024
Stiri

Ce realitate înfiorătoare ascunde „boala-fantomă” din Coreea de Nord

Știri 05.12.2017 09:01 Vizualizări1551 Autor: Ziarul National


Ce realitate înfiorătoare ascunde „boala-fantomă” din Coreea de Nord Sursa: digi24.ro

Testele nucleare ale dictaturii de la Phenian răspândesc în rândul cetățenilor nord-coreeni o „boală-fantomă”, după cum o numesc, într-un reportaj NBC, mai multe persoane evadate din Coreea de Nord.

Zona în care regimul nord-coreean efectuează testele, regiunea Kilju, unde se află poligonul subteran Punggye-ri, a devenit un „loc blestemat” în care copiii se nasc cu malformații grave, spune Lee Jeong Hwa în reportaj.

Până să fugă, în 2010, din Coreea de Nord, femeia a locuit în apropierea centrului de teste nucleare, iar în prezent se confruntă cu „nesfârșite dureri cronice”. Însă suferința ei fizică, subliniază Lee, nu se poate compara cu calvarul prin care trec nord-coreenii rămași în Kilju.

„Au murit atât de mulți oameni, încât am început să îi spunem «boala-fantomă». La început, am crezut că murim pentru că suntem săraci și nehrăniți. Acum știu că radiațiile sunt de vină”, explică Lee Jeong Hwa.

Lee face parte din lotul de 30 de nord-coreeni care provin din regiunea Kilju și care au fost testați constant în ultimii ani de către Ministerul Unificării de la Seul, pentru a le fi măsurată evoluția gradului de contaminare.

O altă nord-coreeană, în vârstă de 60 de ani, evadată în 2013, Rhee Yeong Sil, povestește pentru NBC că o vecină de-a sa a dat naștere unui copil fără organe genitale, precizând că autoritățile de la Phenian practică o politică de exterminare a bebelușilor născuți cu malformații și că, de multe ori, nou-născuții sunt uciși chiar de către părinți.

Expunerile la radiații la care fac referire cele două femei nu vizează doar testele recente ale Phenianului, ci un traseu istoric care duce până în anii 1980, precizează NBC.

Cum se văd aceste mărturii din interiorul comunității științifice coreene? Suh Kune-yull, profesor de inginerie nucleară al Universității Națioanle din Seul, susține că este dificil să probeze veridicitatea acestor afirmații, deoarece cercetătorii sunt puși, deocamdată, în fața unei „lipse totale de date” privind impactul programului nuclear al Phenianului asupra sănătății publice.

Însă, subliniază profesorul sud-coreean, „nu cred că (persoanele acestea – n.r.) mint”.

„Trebuie să le credem pe cuvânt, dar nu am informații fiabile”.

Iar un purtător de cuvânt al Institutului Nuclear de Securitate Nucleară a declarat pentru NBC că „se presupune ca fiind excesivă expunerea la materii radioactive ce provin de pe situl subteran de testare, dar este greu de confirmat acest lucru”.

Centrul în care Coreea de Nord efectuează testele nucleare ar fi transformat regiunea într-o „pustietate radioactivă”, relata luna trecută The Telegraph. Aproximativ 80% dintre copaci s-au uscat, fântânile au secat, iar zona arată acum ca un deșert uriaș.

Despre muntele în care Coreea de Nord și-ar testa bombele și rachetele balistice au apărut numeroase informații îngrozitoare. Cea mai recentă indică faptul că peste 200 de muncitori ar fi murit în luna septembrie, după ce un tunel de la instalaţia de testare nucleară s-a prăbușit peste ei. De altfel, în zonă au fost înregistrate mai multe cutremure de magnitudine mare care, spun experții, ar fi cauzate de testele nucleare.

Sursa: digi24.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md