Centrul de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil va fi reorganizat

Centrul de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil, din str. Haltei 2 va fi reorganizat, în anul 2018, pentru a extinde numărul de beneficiari ai instituției.

Majorarea numărului beneficiarilor Centrului pentru persoane fără adăpost, pe perioada de noapte, este unul din obiectivele propuse pentru a fi implementate pe parcursul anului 2018 de către Direcția generală asistență socială.

În prezent, capacitatea centrului de găzduire a persoanelor fără domiciliu stabil din Chișinău este de 70 de persoane. Cu toate acestea, în perioada de iarnă instituția adăpostește până la 120 de beneficiari.

Potrivit șefului adjunct al Direcției generale asistență socială, Irina Banova, în condițiile când capacitatea centrului de găzduire din strada Haltei, 2 este insuficientă, este necesară crearea unui Centru de urgență pentru plasarea beneficiarilor pe perioada de noapte.

„Toate persoanele identificate că necesită un adăpost, în perioada rece să fie plasate în instituție fără nici un fel de restricții”, a spus Irina Banova.

În context, primarul general interimar, Silvia Radu a solicitat Direcției asistență socială identificarea unor locaţii adiționale, pentru a suplini numărul de persoane adăpostite pe noapte în centre de plasament.

Această situație se impune în condițiile când circa 400 de persoane au fost identificate având necesitatea de a înnopta undeva în sezonul de iarnă.

„Nu ne putem permite să-i lăsăm pe acești oameni să înghețe, pentru că avem un adăpost prea mic”, a subliniat primarul general interimar.

De asemenea, Silvia Radu a cerut implicarea reprezentanților societății civile, care au tangență cu proiecte de susținere a persoanelor social defavorizate, pentru a găsi o soluție, chiar și temporară, pentru această iarnă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.